"Handelaars worden opnieuw gepest"

Aan De Kortekeer in Beselare start maandag de aanleg van een rotonde. Daardoor zou het gevaarlijke kruispunt van de Wervikstraat en de Kasteelstraat vanaf mei een pak veiliger moeten worden. "De heraanleg is nodig, maar waarom kon dit niet in twee delen? Voor ons betekent dit opnieuw een streep door de rekening", zeggen de handelaars.

Het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid laat vanaf maandag het volledige kruispunt van de Wervikstraat (N303) en de Kasteelstraat opbreken en heraanleggen. Ook een deel van de Wervikstraat en de Kasteelstraat krijgt een vernieuwing. Tijdens de werken zal het verkeer van en naar de ambachtelijke zone De Polderhoek steeds naar de op- en afrit van de A19 kunnen rijden via een bypass, een tijdelijk aangelegde weg, naast de broodjeszaak SandWitch.

Zware ongevallen

Maar van en naar Beselare is er geen doorgaand verkeer mogelijk en dat is een flinke streep door de rekening van de handelaars. "We zullen ons middenin de werken bevinden", aldus uitbaatster Lien Lefevre van de krantenwinkel De Heksegazette in de Wervikstraat. "Begrijp me niet verkeerd: het is goed dat er een rotonde komt. Op het kruispunt gebeurden al veel ongevallen, ook zware. Automobilisten duwen er ook flink op het gaspedaal. Maar de manier waarop de werken plaatsvinden, kan niet door de beugel. De handelaars worden weer gepest. We hadden gevraagd om de aanleg van de rotonde in twee delen uit te voeren, zodat er altijd doorgaand verkeer mogelijk zou zijn. Volgens de aannemer was dat best mogelijk, maar hij beslist daarover uiteindelijk niet. Wel begrijp ik ook dat het nu in één fase sneller zal gaan."

Plaatselijk verkeer

De handelaars in Beselare staan allesbehalve voor de eerste grote wegenwerken. De doortocht werd enkele jaren geleden al volledig heraangelegd. Zonder succes, want in de Wervikstraat moest - ook al door het vele zware vervoer - alles opnieuw gebeuren. "Die herstellingswerken vorig jaar zouden eerst drie weken duren, uiteindelijk was het dubbel zo lang", zegt Lien Lefevre. "Door de aanleg van die rotonde hebben alle handelaars, dus ook frituur Bolleke en de bakkerij Carrein, er weer onder te lijden. Er is wel ons beloofd dat er tijdens de aanleg van de rotonde hier vlakbij, op de zijkant op de kasseien, plaatselijk verkeer mogelijk zal zijn. Hopelijk zullen onze vaste klanten blijven komen als 'plaatselijk verkeer', maar zij vormen maar een derde van onze omzet. Ook heel wat passerende vrachtwagenchauffeurs springen hier immers binnen."

Wateroverlast

Hoewel de werken de bevoegdheid van de Vlaamse overheid zijn, wil de gemeente haar steentje bijdragen om de handelaars te helpen. "We zullen proberen het autoverkeer zoveel mogelijk op de kasseien te kunnen doorlaten", zegt burgemeester Dirk Sioen (Inspraak). "Dat is onder andere voor De Heksegazette heel belangrijk. Het zwaar vervoer op de A19 zal op zijn beurt worden afgeleid via de afrit Zonnebeke."

Wel hebben de werken nog een voordeel. Samen met de heraanleg van het kruispunt komt er ook een gescheiden riolering. "Dat is wel een pluspunt", zegt Lien Lefrevre. "Eind mei vorig jaar stond het hier allemaal onder water. Hopelijk zal dat na de werken tot het verleden behoren." De gemeente en de provincie betalen de aanleg van de gescheiden riolering (58.000 euro). De totale kostprijs van de werken bedraagt 1.150.000 euro, met ook de al uitgevoerde herstelling van de Wervikstraat, de aanleg van de rotonde en de heraanleg van de Kasteelstraat.

Gevaarlijk kruispunt krijgt rotonde

Tot mei geen doorgaand verkeer

Middenstand vraagt vergeefs meerdere fasen

Op dit kruispunt van de Wervikstraat en de Kasteelstraat komt de rotonde.
Eric Flamand Op dit kruispunt van de Wervikstraat en de Kasteelstraat komt de rotonde.
Lien Lefevre van de krantenwinkel De Heksegazette.
Eric Flamand Lien Lefevre van de krantenwinkel De Heksegazette.
Dankzij de tijdelijk aangelegde weg kan je van De Polderhoek nog naar de A19 rijden, en omgekeerd.
Eric Flamand Dankzij de tijdelijk aangelegde weg kan je van De Polderhoek nog naar de A19 rijden, en omgekeerd.