“Als je na het drinken van een halve emmer bier nog in je wagen stapt, is er sprake van moorddadig gedrag”: man riskeert jaar cel voor doodrijden 71-jarige buurvrouw

Slachtoffer Eliane Cardinael (71).
Hans Verbeke Slachtoffer Eliane Cardinael (71).
“Als je na het drinken van een halve emmer bier nog in je wagen stapt, is er sprake van moorddadig gedrag.” In de Ieperse politierechtbank vraagt de openbare aanklager een jaar effectieve celstraf voor een automobilist die onder invloed in Zonnebeke zijn 71-jarige buurvrouw doodreed en daarna gewoon doorreed. “Ik had ze echt niet gezien”, verdedigt de man zich.

Elaine Cardinael (71) was op 5 januari rond 21.45 uur op de terugweg na een bezoekje aan haar broer. De vrouw liep met haar fiets aan de hand naar haar woning wat verderop, toen ze in de Frezenbergstraat in Zonnebeke door een automobilist werd opgeschept. Ze overleed kort na haar aankomst in het ziekenhuis. De aanrijder ging er na de botsing vandoor. De politie vond op de plaats van het ongeval heel wat brokstukken van een BMW en met hulp van enkele getuigen werd al snel duidelijk van wie de wagen was. Het bleek te gaan om Marijn V., die amper honderd meter verder woonde. De auto stond geparkeerd voor het huis en was zwaar beschadigd. Martijn V. bleek meer dan 2 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij werd aangehouden, maar anderhalve dag later werd hij vrijgelaten onder voorwaarden.

Bij het ongeval kwam de 71-jarige fietsster om het leven.
Hans Verbeke Bij het ongeval kwam de 71-jarige fietsster om het leven.

Zwalpen over de weg

De doodrijder verscheen maandag voor de politierechter van Ieper, waar de openbare aanklager zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken stak. V. had bij zijn ondervraging gezegd dat hij acht of negen blikken van 33 cl bier had gedronken. Hij had de vrouw niet gezien en dacht dat hij een paaltje had aangereden. “Nonsens. Als je een halve emmer bier hebt gedronken en je stapt in je wagen, dan is er sprake van moorddadig gedrag. Het is niet omdat die vrouw niet goed zichtbaar was, dat ze ook onzichtbaar was. En zelfs al zou die automobilist een paaltje aangereden hebben, dan moet hij toch gezwalpt hebben over de weg. Die man heeft geen schuldbesef en neemt zijn verantwoordelijkheid niet.” De openbare aanklager wees er verder op dat de beklaagde al eerder is veroordeeld voor rijden onder invloed en vorderde een celstraf van een jaar en een rijverbod van drie jaar.

Verantwoordelijkheid 

Meester Jean-Jacques Vandenbroucke, die het opneemt voor de Franstalige familie van het slachtoffer, was even verontwaardigd als de openbare aanklager. “Er is geen enkel element dat erop wijst dat die vrouw een fout heeft gemaakt. Toen de verkeersdeskundige ter plaatse kwam, werkte het achterlicht van de fiets nog. Bovendien had een getuige de vrouw vlak voor het ongeval wel gezien. Het voorlicht van haar fiets was vermoedelijk door het ongeval stuk. Ze liep aan de juiste kant van de rijweg. Ik ben verrast door wat de beklaagde zegt, hij neemt zijn verantwoordelijkheid niet.”

Blinde vlek 

“Wij werpen geen enkele steen naar die vrouw”, reageerde de raadsman van de Marijn V. Over het vluchtmisdrijf zei de advocaat: “Als hij zich echt had willen onttrekken aan het ongeval, had hij zijn wagen niet honderd meter verder geparkeerd. Hij is inderdaad weggereden, maar hij dacht dat hij een paaltje had geraakt. Hij heeft die vrouw echt niet gezien. Op de plaats is het pikdonker. Bovendien liep de vrouw naast haar fiets, wat haar een blinde vlek maakte.” Na de pleidooien drukte de beklaagde zijn spijt uit. Vonnis op 16 december.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.