Zonhoven gaat geen ‘vreemdelingentaks’ invoeren: “Dan moeten we consequent heel veel belastingen verhogen”

De gemeente Zonhoven gaat geen vreemdelingentaks invoeren
Toon Royackers De gemeente Zonhoven gaat geen vreemdelingentaks invoeren
Er komt geen zogenaamde ‘vreemdelingentaks’ in Zonhoven. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond beslist. Oppositiepartij Vlaams Belang had het voorstel op tafel gelegd. Maar burgemeester Johny De Raeve (Open Vld) had een bijzonder tegenargument: “Als we deze taks invoeren, zouden we eigenlijk consequent heel veel taksen moeten verhogen in Zonhoven. En dat willen wij uiteraard niet.”

De vreemdelingentaks is eigenlijk een ‘retributiereglement’ op het vernieuwen, verlengen of vervangen van een verblijfsvergunning. Die belasting werd in 2017 mogelijk gemaakt door toenmalig staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA). Vreemdelingen die zo een kaart nodig hebben betalen dan 50 euro belastingen. Het reglement is bijvoorbeeld in zijn thuisbasis Lubbeek van kracht, maar ook in een stad als Antwerpen. “Vlamingen moeten betalen voor hun identiteitskaart, dus is het niet meer dan logisch dat vreemdelingen ook voor hun verblijfsvergunning moeten betalen”, aldus lokaal gemeenteraadslid Jean-Paul Briers van Vlaams Belang in Zonhoven. Zijn partij kaart het voorstel nu in alle Vlaamse gemeenten aan, waar de partij eigen verkozenen heeft.

Alle taksen dan maar omhoog?

“Maar als je dit consequent doortrekt, moeten we heel veel belastingen invoeren”, was het verrassende antwoord van burgemeester Johny De Raeve (Open Vld). “Het klopt inderdaad dat het ons als gemeente geld kost om zo’n verblijfsvergunning af te leveren. En dat rekenen we vandaag niet door. Maar ook voor het afleveren van een gewone identiteitskaart vragen we veel minder geld, dan het ons als gemeente kost. We staan in Zonhoven bovendien toe dat koppeltjes op zaterdag kunnen trouwen. Als we die kosten echt zouden doorrekenen, moeten die eveneens meer betalen. Zo is het ook met de sportkampen, de speelpleinwerking, de internationale reispaspoorten of de rijbewijzen. We moeten als gemeente telkens geld bijleggen. Als het Vlaams Belang vindt dat alle kosten telkens gedekt moeten worden door een afzonderlijke belasting of retributie, gaat dat de burger dus veel geld kosten. Dat willen wij natuurlijk niet.”

Het Vlaams Belang stemde op de gemeenteraad maandagavond toch voor de taks op verblijfsvergunningen. Opmerkelijk: de N-VA besloot zich te onthouden. Open Vld, CD&V-Groen en Zonshoven stemden tegen de nieuwe belasting.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Olafje Hendrickx

    Zullen de taksen voor de Vlamingen wel opslagen.... en dan maar klagen na de verkiezingen... volgende verkiezing stem ik ook VB