Koppel in beroep vrijgesproken voor in brand steken eigen huis

Een koppel is in beroep vrijgesproken voor het in brand laten steken van hun villa in de Beemdstraat in Zonhoven. Ze zouden opdracht gegeven hebben met het doel om de verzekering op te lichten. In eerste aanleg hadden Irina P. (41) en Ferhat S. (32) nog 4 jaar celstraf gekregen.

De villa met zwembad en sauna werd in de nacht van 29 juli 2010 in brand gestoken door Ekrem Y. Het huis aan de Beemdstraat 9 ontplofte tijdens de brand. Ekrem Y. stapte enkele straten verder met zware brandwonden een tankstation binnen en werd met levensgevaarlijke verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.


Volgens de onderzoekers had Irina P., de eigenares van de villa, met haar vriend Ferhat S. de opdracht gegeven aan Ekrem om het huis in brand te steken, terwijl ze op vakantie waren in Turkije. Irina en Ferhat zouden hem 2.500 euro beloofd hebben en hij mocht ook alle waardevolle spullen uit hun woning hebben. Toen Ekrem verhoord kon worden, bevestigde hij dat hij in hun opdracht had gehandeld. Een Porsche bleek verdwenen en voor de feiten werden onder meer meubels, een tv, een piano en een computer uit het huis gehaald.


De rechtbank in Hasselt veroordeelde de brandstichter tot een werkstraf van 159 uren, de opdrachtgevers kregen elk 4 jaar cel. Ze hebben altijd hun betrokkenheid ontkend en ze tekenden hoger beroep aan.

Niet oververzekerd

Gisteren sprak het hof van beroep in Antwerpen Irina P. en Ferhat S. vrij over de ganse lijn. De brandstichter had zijn verklaring waarin hij het koppel als opdrachtgevers had aangeduid, ingetrokken. Het hof vond dat uit geen enkel objectief bewijs bleek dat voor de brand waardevolle spullen uit het huis waren gehaald. Het telefonische en financiële onderzoek hadden geen bezwarende elementen opgeleverd en het hof zag ook geen motief, aangezien het huis en de inboedel niet oververzekerd waren.


"Mijn cliënten zijn enorm opgelucht. Ze konden het zelfs eerst niet geloven dat ze zijn vrijgelaten. Het is een ongelooflijke grote last die van hun schouders is gevallen. Vier jaar zijn ze er dag en nacht mee bezig. Vanaf dag één hebben ze hun onschuld uitgeschreeuwd, maar ze werden nooit geloofd. Meer nog, ze werden nagekeken en kregen een stempel opgekleefd", zegt advocaat Bert Partoens. "Het hof heeft onze argumentatie gevolgd. Naast de vrijspraak heeft dat ook grote financiële gevolgen, want de verzekeringsmaatschappij eiste natuurlijk een grote schadevergoeding." (KAV/MMM)