Zones kortparkeren voor winkels

BOETE VAN 25 EURO VOOR WIE TE LANG OP PARKEERPLAATS STAAT

Foto JSA
Zomergem lanceert begin mei zones voor kortparkeren voor de handelszaken in het centrum. Nu is het vaak moeilijk om in de centrumstraten van Zomergem een vrije parkeerplaats te vinden. Zomergem zocht de parkeerplaatsen uit waar winkels in de buurt zijn, en gaat daar nog maximum één of twee uur laten parkeren. Een ambtenaar van de gemeente zal controleren en boetes van 25 euro uitdelen.

Zomergem zoekt al jaren naar een oplossing voor het parkeerprobleem in het centrum. Te veel mensen die 's ochtends in Zomergem de bus nemen, parkeren hun wagen een hele dag in de straten. Ook werknemers van de gemeente en bedrijven in het centrum parkeren te vaak een hele dag. Resultaat: voor de klanten van de winkels is er amper nog een vrije parkeerplaats over.

Vijftig plaatsen

"We hebben onderzocht om een blauwe zone in te voeren, maar daar zijn we van afgestapt", zegt schepen van Mobiliteit Nicholas Spinel (CD&V). "Voor een dorp als Zomergem is dat niet de juiste oplossing. In Waarschoot waar ze wel met een blauwe zone gestart zijn, zien we nu al dat er door het gebruik van de blauwe parkeerkaart nu zelfs 'te veel' lege parkeerplaatsen zijn. We hebben een andere oplossing. We gaan met zones van kortparkeren werken. We gaan die zones invoeren op de plaatsen waar winkels zijn. Daar zullen mensen één of twee uren kunnen parkeren. In totaal gaat het om zowat vijftig plaatsen voor kortparkeren. Daarnaast blijven in diezelfde straten nog altijd 250 plaatsen voor langparkeerders over."


In de Dreef heerst het grootste parkeerprobleem, zijn ook de meeste handelszaken, en daar komt ook de grootste zone voor kortparkeren. Aan de ene kant van de straat komt die van aan Miki tot aan Kruidvat. Aan de andere kant van de straat zowat van aan het Strontwegeltje tot aan de Kruisdreef. Telkens maar aan één kant van de straat, zodat aan de andere kant langparkeerders er nog terecht kunnen. Rond de Markt komen er kortparkeerzones in de buurt van de slager aan de ene kant en in de buurt van de apotheek en de bakker aan de andere kant. Er komen ook kortparkeerzones achter het gemeentehuis en in de Dekenijstraat. Op de Markt zal je nog altijd onbeperkt kunnen parkeren.


De middenstand reageert tevreden. "Een perfecte oplossing", zegt Romain Van Speybroeck van de winkel Miki in de Dreef. "De parkeerplaatsen voor kortparkeren zijn ideaal voor de klanten van onze winkels. Maar er blijven ook genoeg parkeerplaatsen over voor de mensen die hier wonen of werken. Er zal sowieso meer rotatie komen in het parkeren en dat is een goede zaak. We hebben als middenstand veel inspraak gehad en ik hoor van mijn collega's dat iedereen dit een goede oplossing vindt."

Maand sensibiliseren

De nieuwe regel gaat in vanaf begin mei. Eerst moeten nog 27 nieuwe verkeersborden geplaatst worden. De eerste maand zal enkel gesensibiliseerd worden, maar komen er nog geen boetes. De kortparkeerzones zullen gelden van maandag tot zaterdag, van 8 tot 19 uur.