Zo zag je de politie nog nooit

STUDENTEN FOTOGRAFEREN WERK VAN RECHERCHEURS

Fotografiestudent Diego De Mot fotografeerde een (weliswaar in scène gezette) achtervolging.
Diego De Mot Fotografiestudent Diego De Mot fotografeerde een (weliswaar in scène gezette) achtervolging.
In het nieuwe politiecommissariaat van Zomergem start binnenkort een uniek fotoproject. De witte muren worden er versierd met foto's die het werk van alle politiediensten in al zijn aspecten toont. Het idee komt van rechercheur en fotografiestudent Geert Deilgat (52).

Toen rechercheur Geert Deilgat, oorspronkelijk van Sint-Laureins maar intussen "voor de liefde" uitgeweken naar Antwerpen, vlak voor de zomer het nieuwe politiecommissariaat in de Sportlaan in Zomergem binnenstapte, vond hij dat het gebouw iets miste. "Het was er zo leeg, enkel witte muren, geen versiering", zegt Deilgat. Zijn verbeelding begon te werken en hij kwam op de proppen met een uniek project, waarbij hij de volledige politiezone op de gevoelige plaat wou vastleggen, zodat het publiek een duidelijk beeld krijgt van wat de politie allemaal doet. "Want die politieseries op televisie, die schetsen geen duidelijk beeld. Eigenlijk weten de mensen amper hoe wij werken."


Dat fotografisch project wou Deilgat graat uitwerken met zijn medestudenten en docente. De rechercheur, die er binnenkort 53 wordt, zit namelijk nog steeds op de schoolbanken. "Ik heb een passie voor fotografie en in 2014 ben ik met lessen begonnen in Mortsel, bij Antwerpen. Nu zit ik al in mijn 'laatste jaar', al vind ik dat er altijd wat bij te leren valt."

Politie-inspecteur Trees Watteny (links) legt uit aan Zomergemnaars uit hoe ze hun woning beter kunnen beveiligen. Docente Sanne Weckx (rechts) nam foto's.
Sarah Vandoorne Politie-inspecteur Trees Watteny (links) legt uit aan Zomergemnaars uit hoe ze hun woning beter kunnen beveiligen. Docente Sanne Weckx (rechts) nam foto's.

Reportage

Docente Sanne Weckx is degene die Deilgat alles over fotografie bijleert. En ook diegene die de rechercheur moest overtuigen om in het project te stappen. "Politiecommissaris Marc Van Wabeke was meteen gewonnen voor de expo, maar Sanne maakte zich wat zorgen over de praktische regeling en zag het niet meteen helemaal zitten."


"Omdat de deadline zo vroeg lag: eerst moest het project af zijn in november. Terwijl het nu al erom zal spannen voor 2 december", zegt de docente. Haar 60 leerlingen, over verschillende modules heen, kwamen de afgelopen weken allemaal naar de LoWaZoNe afgezakt. Afgelopen weekend werden de laatste foto's ingeblikt.


Het resultaat, dat vanaf 2 december geëxposeerd wordt in de Sportlaan, zal foto's omvatten van studenten van elk niveau. "Er zullen veel panoramafoto's bijzitten", legt Weckx uit. "En onze laatstejaars moesten elk een reportage maken."


"Sommige kozen voor sporenonderzoek, voor anderen werd een achtervolging of arrestatie in scène gezet", zegt Deilgat. "Ikzelf wou een reportage maken over een oude moordzaak uit 1999, de Valentijntjesmoord, waarbij een man zijn vrouw op Valentijn wurgde, in stukken zaagde, in het kanaal gooide en haar bij de politie kwam opgeven als vermist. Maar ik ben zo druk bezig geweest met iedereen rond te leiden, dat het een beetje te ambitieus was. Nu heb ik in de plaats een reportage gemaakt van de administratieve diensten, hoe die in zijn werk gaan - niet makkelijk om goed in beeld te brengen. Al zie ik mij ooit nog die moordreportage maken."


De expo start op vrijdag 2 december. Hoe lang de expo zal duren, is nog niet bekend. "Maar nadien blijven de foto's in het commissariaat hangen, dus we zullen er nog lang van kunnen genieten", glundert Van Wabeke.

Politie-inspecteur Trees Watteny, docente Sanne Weckx en rechercheur, fotografiestudent en initiatiefnemer Geert Deilgat.
Sarah Vandoorne Politie-inspecteur Trees Watteny, docente Sanne Weckx en rechercheur, fotografiestudent en initiatiefnemer Geert Deilgat.