Protest tegen fusie duikt toch nog op

Anonieme pamfletten roepen op om blanco te stemmen

Deze protestpamfletten werden op enkele affiches geplakt.
JSA Deze protestpamfletten werden op enkele affiches geplakt.
Er duikt in Zomergem, Waarschoot en Lovendegem dan toch nog (stil) protest op tegen de fusie van Lievegem. Op enkele verkiezingsborden zijn pamfletten geplakt met de oproep om blanco te stemmen, en zo tegen de fusie te stemmen. “Pas op: met een blanco stem beloon je net de grootste partijen. Zij dus die de fusie in gang gestoken hebben”, reageren de kleinere partijen.

De fusie tussen Zomergem, Waarschoot en Lovendegem leek de voorbije maanden vrijwel geruisloos geslikt te worden door de bevolking. Lievegem ligt al lekker in de mond, alsof de naam altijd heeft bestaan. Behalve een kleine kaarsjeswake in Beke en enkele solo-tegenstanders van de fusie was er van zwaar protest amper iets te merken. Maar op een boogscheut van de verkiezingen duikt dat protest nu toch op. Op verkiezingsaffiches worden pamfletten gekleefd met daarop de naam Lievegem, met een vet kruis er door. Verder staat er ook: ‘Stem blanco. Lievegem is geen democratische keuze.’

“De fusie is goedgekeurd door alle partijen in Zomergem. Dit is dus een grote democratische meerderheid”, reageert burgemeester Tony Vermeire (CD&V) van Zomergem. “Wie er achter de actie zit, weten we niet, maar ik wil gerust met die man of vrouw in gesprek gaan. Wij hebben als CD&V heel wat inwoners laten meedenken over het programma van de nieuwe gemeente Lievegem.”

Verloren stem

De pamfletten hangen vooral op affiches van Open Vld. Daar schrikt de partij zelf van. “De eerste communicatie over de fusie kwam enkel vanuit CD&V, die alle andere partijen buitenspel had gezet. Dat was inderdaad ongelukkig”, zegt schepen Gerrit Van Branbandt (Open Vld) van Lovendegem. “Maar de fusie is zeker niet ingevoerd zonder medeweten van de burger. Vanuit de bevolking was er weinig tegenspraak. Let wel: blanco stemmen is niet tegen de fusie stemmen. Blijkbaar weet de initiatiefnemer niet goed tot welke partij hij zich moet richten om zijn gelijk te krijgen. Met een verloren stem win je niets.”

Ook Patrick Dossche van sp.a vreest dat een blanco stem net het tegenovergestelde veroorzaakt van wat de initiatiefnemers willen. “Integendeel: met een blanco stem helpen de mensen net de mensen die ze eigenlijk willen treffen”, zegt Dossche. “De fusie had inderdaad anders gekund. Maar deze actie is te laat en getuigt van weinig strategisch inzicht.”

Meer transparantie

Volgens N-VA is de fusie helemaal niet zo geruisloos verlopen. “Er is wel een gelatenheid ontstaan bij de inwoners”, zegt Maikel Parmentier. “Zowel de man in de straat als de oppositiepartijen, lijken zo weinig mogelijk te mogen weten over wat er beslist wordt en wat er allemaal gaat gebeuren. Wij hadden het liever anders gezien.”

Groen wil dat de meerderheidspartijen de hand in eigen boezem steken. “We weten allemaal dat er te weinig is gebeurd om van deze fusie iets te maken waarbij de inwoners echt betrokken werden”, zegt Peter Cousaert. “Dit mogen de meerderheidspartijen als hun verantwoordelijkheid zien. Inspraak is meer dan mensen mee laten beslissen over enkele straatnamen, of een inspraakvergadering van je eigen partij als de ultieme inspraakvorm presenteren.”

Rommelig

Ook bij Project hoorde men al eerder het protest. “Natuurlijk is er ongenoegen over de fusie”, zegt Geert Neirynck. “Als nog geen twintig procent van de mensen stemt voor de naam, weet je al genoeg. Het fusieproces verloopt rommelig en inspraak is er nooit geweest. Ik vind de actie echter niet verstandig. Van blanco stemmen worden vooral de grote partijen beter. Het zijn net zij die de fusie doorgevoerd hebben.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.