CD&V en Open Vld besturen Lievegem

Tony Vermeire met grote voorsprong burgemeester fusiegemeente

Burgemeester Tony Vermeire met  schepenen Ann Coopman en Chris De Wispelaere.
Daphne Matthys Burgemeester Tony Vermeire met schepenen Ann Coopman en Chris De Wispelaere.
De bedenkers van de fusie tussen Zomergem, Waarschoot en Lovendegem zullen de nieuwe fusiegemeente Lievegem ook besturen. Tony Vermeire van CD&V wordt de burgemeester. CD&V en Open Vld zijn de twee grootste partijen en hebben een bestuursakkoord gesloten. Zelfs de schepenzitjes zijn ondertussen uitgedeeld.

Tony Vermeire haalde met 3.865 voorkeurstemmen een prachtige score. Dubbel zoveel dan wat hij zes jaar geleden in Zomergem haalde, en meer dan genoeg om hem met een breed draagvlak burgemeester van Lievegem te maken. Voor de CD&V zijn er nog vijf schepenen: Hilde De Graeve uit Zomergem (1.327 stemmen), Kim Martens uit Waarschoot (1.317 stemmen), Chris De Wispelaere uit Lovendegem (1.137 stemmen), Caroline Fredrick uit Lovendegem (1.111 stemmen), en Ann Coopman uit Waarschoot (1.092). Open Vld krijgt drie schepenen: Freddy Haegeman uit Waarschoot (833 stemmen), Gerrit Van Brabandt uit Lovendegem (751 stemmen), en Guy De Neve uit Zomergem (623 stemmen).

De twee grootste partijen slaan zo in Lievegem de handen in mekaar. CD&V haalt veertien zetels met 41,3 procent van de stemmen. Open Vld haalde 19,3 procent en zes zetels. In de oppositie haalt N-VA 14,3 procent en vier zetels. Lijsttrekker Maikel Parmentier scoort met 891 stemmen wel zeer sterk. Groen heeft elf procent en drie zetels, en sp.a Plus 8,9 procent en twee zetels. Project blijft steken op 5,3 zetels en haalt net geen zetel in de gemeenteraad.

Topgerechtjes

“Ik ben persoonlijk heel blij met de score van CD&V en met mijn persoonlijke score”, zegt de nieuwe burgemeester Tony Vermeire. “Onze partij is gegroeid en dat is een goede zaak. Ik heb ook extra stemmen gekregen in Waarschoot en Lovendegem, en dat vind ik heel belangrijk. Ik heb altijd gezegd dat ik een burgemeester wou zijn voor de zeven dorpen samen. We hebben nu samen met Open Vld een stevige basis om van Lievegem echt een mooie en positieve gemeente te maken. De zeven dorpen staan vandaag al op de menukaart, maar wij willen er nu echt topgerechtjes van maken. We zijn echt klaar om er in Lievegem helemaal tegenaan te gaan.”

CD&V en Open Vld werken nu al samen in de fusiewerkgroep. De coalitiepartners hebben ondertussen ook al een lijstje klaar met dingen die ze in Lievegem willen realiseren. “Een goede dienstverlening voor elke inwoner staat centraal”, zegt toekomstig schepen Gerrit Van Brabandt van Open Vld. “We willen de identiteit behouden van elke deelgemeente, wijk of buurt. We gaan investeren in al onze verenigingen. De laagste belastingtarieven van Lovendegem zal gelden als basis voor de nieuwe gemeente. We gaan investeren in fietspaden en voetpaden, en willen zorg dragen voor wie het nodig heeft en voor onze senioren.”

Koppen rollen

Heel wat bekende koppen uit Zomergem, Waarschoot en Lovendegem moeten door de schaalvergroting wel genoegen nemen met een gewoon zitje in de gemeenteraad. Dat is onder andere het geval voor de huidige schepenen Nicholas Spinel, Martine Gyssels, Steven Lambert en Dirk De Poorter uit Zomergem. Zij zijn verkozen, maar worden wel gewoon gemeenteraadslid in plaats van schepen. Ook voor Ivan Goethals uit Lovendegem en Christine Claeys uit Waarschoot geen lint meer rond de schouder. Bij Open Vld zit het er als schepen op voor Vincent Laroy uit Lovendegem en Nik Braeckman uit Waarschoot. Ook zij zijn verkozen, maar gewoon als gemeenteraadslid.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.