"Ook meisje in rolstoel kan mooi zijn"

MET OPEN RUGJE GEBOREN HANNA (9) SCHITTERT OP CATWALK

Vanop de catwalk zwaait model Hanna naar het publiek.
Foto James Arthur Vanop de catwalk zwaait model Hanna naar het publiek.
Hanna De Brabander (9) uit Zomergem schitterde afgelopen zaterdag op de catwalk. De 'diva' werd geboren met een open rugje, maar dat belet haar niet om mooi te zijn.

Afgelopen zaterdag vierde het spina bifida referentiecentrum van het UZ Gent zijn tiende verjaardag. "Dankzij ons centrum zijn we erin geslaagd de levensverwachting - en vooral ook de levenskwaliteit - van kinderen die geboren worden met een open rugje gevoelig te verhogen", zegt Helene Verhelst, coördinerend arts bij het UZ. "Incontinentie en darmproblemen blijven de grootste uitdaging. De laatste jaren hebben we die beter onder controle. Door die incontinentie aan te pakken, worden de nieren minder belast en kunnen we stilaan van een normale levensverwachting spreken."


Wijde trainingsbroek


Bij een normale levensverwachting, hoort ook een normaal leven en normale kleren. En daar knelde het schoentje vroeger wel eens. "Mensen die in een rolstoel zitten of door het leven moeten met sondes of een stoma, hadden vroeger de keuze uit een wijde trainingsbroek of een wijde trainingsbroek", zegt Cindy Konings, die zelf de kledinglijn 'Gozz' ontwikkelde omdat ze geen leuke kledij vond voor haar dochter Elke. "Ook mindervalide kinderen hebben het recht mooi te zijn. Dat kan meer zelfvertrouwen geven. Niet onbelangrijk in het leven van een opgroeiend kind of jongvolwassene."


Onder het motto 'bijzondere mode voor bijzondere mensen', werd een heuse modeshow georganiseerd in het provinciaal domein van Puyenbroeck in Wachtebeke. De catwalkmodellen, onder wie de negenjarige Hanna De Brabander uit Zomergem, schitterden als nooit tevoren in hun nieuwe outfits. "Vooral de kleurtjes vind ik geweldig", zegt Hanna. "En het feit dat je ze heel makkelijk aan en uit kan doen in een rolstoel." Of er ook een modellencontract klaarligt voor Hanna, was niet meteen duidelijk, maar de modeshow smaakte duidelijk naar meer. Een kushandje hier, een knipoogje daar.


"Dit wil ik echt meer doen. Ook meisjes in een rolstoel kunnen mooi zijn."


Dat Hanna zeker nog niet aan haar top zit, bewees ze vorig jaar al eens toen ze het in het VTM-programma 'De Wensboom' opnam tegen meervoudig olympisch kampioene Marieke Vervoort in een rolstoelrace. Duidelijk een straffe dame die Hanna.