'De Bemande Camera' onthuld aan bib

Thierry Lauwers' 'De Bemande Camera' overschouwt de tuin van de bibliotheek vanop vier meter hoogte.
Foto Joeri Seymortier Thierry Lauwers' 'De Bemande Camera' overschouwt de tuin van de bibliotheek vanop vier meter hoogte.
Kunstenaar Thierry Lauwers heeft een kunstwerk geschonken aan de gemeente Zomergem. 'De Bemande Camera' staat in de tuin van de bibliotheek.

Kunstenaar Thierry Lauwers woont sinds kort in Zomergem en houdt van zijn dorp. Hij schenkt het kunstwerk De Bemande Camera aan de gemeente. Het werk werd al in 1999 gemaakt en heeft al in Wachtebeke, Lochristi en aan de Bijloke in Gent gestaan. "Nu krijgt het een definitieve plaats in de tuin van de bibliotheek", zegt Thierry Lauwers. "Het is een werk in staal, van vier meter hoog. Het toont een man die op een paal zit, met twee camera's op zijn hoofd. Het symboliseert dat we vandaag eigenlijk overal gefilmd worden. Geen slechte zaak, want het is voor onze eigen veiligheid. De Bemande Camera waakt nu over de bibliotheek en het zwembad ernaast."


Thierry Lauwers is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. In 22 landen kan je 57 monumentale werken van Lauwers bekijken. (JSA)