Zoerselse schuldenberg zal tijdens huidige legislatuur met bijna zestig procent toenemen

Tegen 2025 zal de schuldenberg van gemeente Zoersel bijna 30 miljoen euro bedragen.
ShutterStock Tegen 2025 zal de schuldenberg van gemeente Zoersel bijna 30 miljoen euro bedragen.
Het Zoersels meerjarenplan is op talloze vlakken ambitieus en veelbelovend. Maar daar staat ook een financieel prijskaartje tegenover. In 2019 startte het gemeentebestuur met een schuld van bijna 19 miljoen euro. Tegen 2025 zal de schuldenberg bijna de grens van 30 miljoen euro overschrijden.

Op dinsdag 17 december keurde de gemeenteraad van Zoersel het meerjarenplan 2020-2025 goed. De meerderheidspartijen waren enthousiast over het plan, waarbij de grootste investeringen gingen naar de nieuwe dorpszaal, politie en brandweer. Het totaalbudget dat de coalitie zal besteden over zes jaar, bedraagt ongeveer 25,5 miljoen euro: “Verder zijn een aantal acties niet zichtbaar in het meerjarenplan, maar zijn die wel goed voor de portemonnee van de burger. De komende zes jaar zal er geen belastingverhoging zijn, noch op personen, noch op onroerend goed”, zegt Koen Paredaens (N-VA) schepen voor Financiën. 

Schuld niet onder controle

In de beleidsintenties van 2019 engageerde de coalitie van N-VA, Open VLD en Groen zich dan ook om van Zoersel een financieel gezonde gemeente te maken. Het gemeentebestuur beweert dat de schuld tussen 2019 en 2025 zal evolueren van 18.849.002 euro naar 29.863.319,53. Die spectaculaire schuldstijging van 59 procent betekent volgens de oppositiepartijen dat de Zoerselse coalitie allesbehalve streeft naar een efficiënt en duurzaam financieel beleid: “Je kan elke euro maar één keer uitgeven”, zegt CD&V-gemeenteraadslid Katrien Schryvers.

Ook Vlaams Belang en h-EERLIJK Zoersel verwijten het huidig gemeentebestuur weinig controle te hebben over de schulden: “Zoersel heeft momenteel de hoogste schuld per inwoner sinds 2012, namelijk 1178 euro”, zegt Tom Sleeuwaert (h-EERLIJK ZOERSEL). Ook gemeenteraadslid van Vlaams Belang Wouter Bollansée is teleurgesteld: “De olifant heeft een muis gebaard. De belastingen zullen misschien niet stijgen, maar wel gaat het gemeentebestuur voluit nieuwe leningen aan. De meerderheidspartijen hebben de moed niet uitgavekeuzes te maken.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.