Zoersel eert oud-strijders en oorlogsslachtoffers met kransneerlegging: “Herinneren doet leren”

Ollieuz Franz (75) met de Zoerselse oud-strijdersvlag.
Ewoud Meeusen Ollieuz Franz (75) met de Zoerselse oud-strijdersvlag.
De gemeente Zoersel heeft maandag een 11 novemberviering aan haar drie grafmonumenten gehouden. Daarmee wilde de gemeente de Zoerselse oud-strijders en oorlogsslachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog eren. Aan de grafmonumenten werd een bloemenkrans neergelegd.  

Naar aanleiding van Wapenstilstand organiseerde de gemeente Zoersel een 11 novemberviering. Om 9 uur was er een kransneerlegging in Sint-Antonius. In Zoersel gebeurde dat om 9.15 uur aan de stenen obelisk bij de Zoerselse erebegraafplaats voor oud-strijders die na 1984 overleden. In aanwezigheid van burgemeester Liesbeth Verstreken en schepenen Danny Van de Velde en Cindy Van Paesschen werden de oorlogssoldaten gehuldigd met een bloemenkrans en trompetgeschal: “Het is nodig en zinvol om dit te blijven doen. De soldaten vochten in hun vaderland voor vrijheid en de erkenning van hun rechten”, klonk het bij Verstreken.

Geschiedenis levendig houden

Onder een fris herfstzonnetje woonden ook een veertigtal inwoners van de gemeente Zoersel de plechtigheid bij: “Het is belangrijk dat de oorlogsgeschiedenis in ere wordt gehouden”, vertelt Ollieuz Franz (75), die de vlag van de Zoerselse strijders draagt. Ook de givers (14- tot 17-jarigen) van Scouts Zoersel brachten met hun aanwezigheid een eerbetoon: “De Scouts is opgericht door militairen. Baden Powell was namelijk een verkenner bij het Britse leger. Maar we zijn hier ook gewoon uit respect voor de overleden soldaten”, verduidelijkt oud-scoutsleider en districtscommissaris Tim Velleman (24).  

De givers van Scouts Zoersel kwamen met hun scoutsvlag langs bij de kransneerlegging
Ewoud Meeusen De givers van Scouts Zoersel kwamen met hun scoutsvlag langs bij de kransneerlegging

11 novemberreceptie in Halle

Terwijl de jongste leden van Scouts Zoersel zich verzamelden voor de 11.11.11-verkoop, verplaatsten de givers zich na de kransneerlegging naar de eucharistieviering in Halle. Dat was dit jaar het centrum van de herdenking. Daar werd om 11u00 een bloemenkrans neergelegd aan het grafmonument. Aansluitend vond er een 11 novemberreceptie plaats met een herdenkingstentoonstelling en muzikale noot van jazztrio Dartman.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.