Wateroverlastsaga Meerheide blijft voortduren: “Het zijn wel wij die met natte voeten en broek naar de auto moeten zwemmen”

Passanten trotseerden plassen tot 20 centimeter diep.
Ewoud Meeusen Passanten trotseerden plassen tot 20 centimeter diep.
Voor het grondwaterpeil is het misschien wel een geschenk, maar voor de inwoners van de Meerheide in Zoersel betekent de hevige regenval opnieuw miserie. De bewoners zijn het kotsbeu dat hun straat onder water loopt. Een deel van hen hoopt dan ook dat de nieuwe riolering er snel komt. “We snappen niet dat mensen van de Turfstraat daartegen procederen. Want het zijn niet zij, maar wij die met natte voeten en broek naar de auto moeten zwemmen”, zegt een verontwaardigde bewoonster van de Meerheide.

Eind februari zorgde de regen ervoor dat de Meerheide en een deel van de Turfstraat blank stond. Volgens de inwoners is dat geen uitzondering bij een hevige regenval. Dat werd afgelopen dinsdagvoormiddag bevestigd: opnieuw stropte de in buizen gelegde Krekelenloop aan de Turfstraat dicht, waardoor de Meerheide aan het kruispunt met de Turfstraat onder water liep. Voor de bewoners van de wijk Meerheide is dit niet meer houdbaar. Zij ploeteren deze keer door gigantische waterplassen tot twintig centimeter diep. “Er ging zelfs een buurtbewoner op blote voeten naar de auto. Dit zijn voorhistorische taferelen”, klinkt het. 

Grondafstand 

Volgens schepen voor Openbare Werken Danny Van de Velde ligt de oplossing in de aanleg van rioleringen en open grachten aan beide kanten van de Turfstraat. “De rioleringsplannen in wijk Meerheide liggen klaar. Wij hebben daarvoor budgetten in de meerjarenplanning voorzien”, licht burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) toe. De rijweg aan de Turfstraat zou 3,4 meter breed worden. Daarbij wordt aan beide kanten van de baan nog ruimte voorzien voor de nutsleidingen en grachten.  

Ontwerp riolering Turfstraat
Gemeente Zoersel Ontwerp riolering Turfstraat

Een aantal bewoners in de Turfstraat zijn immers niet akkoord met de grondafstand die de gemeente daarvoor vereist. “Ik ben hier in 2014 komen wonen om te genieten van het groen. Er is mij nooit iets gezegd over de wateroverlast. En nu zou ik dan een aanzienlijk stuk grond moeten afgeven om dat probleem op te lossen. Op het perceel dat ik kwijt zou raken, staan dan ook nog eens heel wat bomen, die gekapt zouden worden. Daarvoor krijg ik amper een vergoeding. Dat is toch niet fair?” 

Toch roept die houding wrevel op bij andere buren. “De bewoners die de komst van de riolering tegenhouden, weten niet hoe het is om altijd door plassen naar hun auto te gaan.” Voor de gemeente is het welletjes geweest. “Wij hebben de onteigeningsprocedure in gang gezet. Desondanks zijn wij nog steeds bereid de vrijwillige overdracht van de grond te ondertekenen”, zegt Verstreken. 

Boomwortels

De bewoners van de Meerheide eisen wel een tussentijdse oplossing als de komst van de riolering nog op zich laat wachten. Er moesten immers zelfs zandzakjes bovengehaald worden. “Dit is de schande van Zoersel. De gemeente doet amper moeite om de waterloop te onderhouden”, zegt de bewoonster op de hoek van de Meerheide en Turfstraat. “De gemeente kan zich verschuilen onder de paraplu van Pidpa. Maar ook die doen er ondertussen niets aan. Buurtbewoners moeten zelf smurrie uit de pijpen en putdeksels gaan vissen. Er moet dringend een professionele firma langskomen om alles eens grondig uit te kuisen”, zegt Marc Dullaers, die aan het einde van de Meerheide woont. 

Buurtbewoners moeten zelf smurrie uit de pijpen en putdeksels gaan vissen. Er moet dringend een professionele firma langskomen om alles eens grondig uit te kuisen

Bewoner Marc Dullaers

Dat de gemeente geen onderhoudsinspanningen doet, is volgens schepen voor Openbare Werken Danny Van de Velde onzin. “Na de vorige overstroming zijn wij al het vuil komen wegspuiten, zodat de waterloop terug vrij kon stromen. Die ingreep heeft echter niet lang soelaas geboden. Dat komt omdat in de Meerheide sprake is van grote bomen en oude buizen. De boomwortels in de riool blokkeren met al het bijbehorend gebladerte het water. Maar we kunnen de wortels niet uitfrezen: de buizen zouden dan inzakken. Een andere optie zou zijn dat we alle buizen uit de grond halen en de waterloop weer open leggen. Dan zou de rijbaan evenwel veel te smal zijn. De heraanleg van de Turfstraat met een nieuwe riolering en open grachten is dus de enige oplossing om het probleem te verhelpen”, besluit hij. 

Bewoners zetten zelfs zandzakjes in tegen de wateroverlast.
Ewoud Meeusen Bewoners zetten zelfs zandzakjes in tegen de wateroverlast.
"Dit zijn voorhistorische taferelen", klinkt het.
Ewoud Meeusen "Dit zijn voorhistorische taferelen", klinkt het.
De hevige regen zorgde er opnieuw voor dat de Meerheide vlak voor het kruispunt met de Turfstraat blank stond.
Ewoud Meeusen De hevige regen zorgde er opnieuw voor dat de Meerheide vlak voor het kruispunt met de Turfstraat blank stond.