Wandeling door het ruige, beschermde Zoerselbos: “Blikseminslag blies kruin populier tientallen meters weg”

De natuurwandeling van 5 januari wordt begeleid door gids Gert De Wolf.
emz De natuurwandeling van 5 januari wordt begeleid door gids Gert De Wolf.
Voor Zoerselaars en inwoners uit buurtgemeentes vormt de groene long van het Zoerselbos de ideale plaats om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Om burgers kennis te laten maken met die biodiversiteit, organiseren de Zoerselse natuurgidsen iedere eerste zondag van de maand een gratis natuurwandeling door bosgebied dat normaal niet toegankelijk is. In januari staat de tocht in het thema van bomen herkennen: “De zwam ‘viltig judasoor’ kan je bijvoorbeeld linken aan een iep”, vertelt natuurgids Gert De Wolf (56).
De zwam ‘Judasoor’ groeit vaak naast het ‘viltig Judasoor’.
emz De zwam ‘Judasoor’ groeit vaak naast het ‘viltig Judasoor’.

Genieten van een lange boswandeling op zondagnamiddag is bij vele Vlamingen een gewoonte die deugd doet. Inwoners van de gemeente Zoersel zakken daarvoor traditiegetrouw af naar het Zoerselbos, een prachtig gebied met een grootte van 400 hectare. Maar wie graag eens een natuurbeleving in het Zoerselbos meemaakt, doet dat best onder begeleiding van een gediplomeerde gids. Iedere eerste zondag van de maand organiseren de ‘vrienden van het Zoerselbos’ een gratis wandeltocht. 

Voorzitter van ‘Vrienden van het Zoerselbos’ Rhea Denissen en natuurgids Gert De Wolf aan een steeliep.
emz Voorzitter van ‘Vrienden van het Zoerselbos’ Rhea Denissen en natuurgids Gert De Wolf aan een steeliep.

Op zondag 5 januari neemt natuurgids Gert De Wolf wandelaars mee op ontdekking. Waar de standaardwandeling op de paden blijft, gaat de natuurwandeling dwars doorheen bosgebied dat normaal gezien afgeschermd blijft voor burgers. Volgens Gert is het Zoerselbos een ware natuurparel: “Als je je ogen goed openhoudt, ontdek je steeds iets nieuws.” De eerste zondagse wandeling van 2020 zoomt dieper in op de bomen in het Zoerselbos.

Samenhangende biodiversiteit

De natuurwandeling wil geen saaie les biologie, maar een educatieve wandeling zijn die interessant is voor iedere deelnemer. Tijdens de tocht zal Gert dan ook allerlei leerrijke weetjes vertellen. Daarbij wordt al snel duidelijk dat bomen niet op zich staan in het bos: “De eik is ecologisch belangrijk voor vierhonderd verschillende organismen. Aan de bladeren van de eik hechten zich bijvoorbeeld galappels waar wespen uit voortkomen”, legt Gert uit. Kleurrijke zwammen zorgen er dan weer voor dat de takken van dode bomen afgebroken worden: “Paddenstoelenliefhebbers die naar het Zoerselbos afzakken, komen vaak ogen te kort”, lacht Rhea Denissen (44), de voorzitster van ‘Vrienden van het Zoerselbos’.

Uit de galappel aan het eikenblad komt een wesp voort.
emz Uit de galappel aan het eikenblad komt een wesp voort.
Het Zoerselbos is ook rijk aan paddenstoelen als stuifzwammen.
emz Het Zoerselbos is ook rijk aan paddenstoelen als stuifzwammen.

Ook voor andere bosdieren zijn de bomen van levensbelang: “Voor de citroenvlinder is de sporkehout een belangrijke boom die dienst doet als gastheer”, vertelt Gert. Verder heeft de ree nood aan dichte begroeiing: “Zeker de hulst, de enige groene inheemse loofboom in de winter, is een belangrijke schuilplaats”, vertelt Rhea Denissen (44). Ook andere zoogdieren als de marter, vos en bunzing voelen zich thuis in het Zoerselbos.

Het Zoerselbos telt heel wat reeën.
emz Het Zoerselbos telt heel wat reeën.

Enorme exemplaren

Tijdens de natuurwandeling van zondag 5 januari zal Gert de deelnemers leren hoe bomen van elkaar te onderscheiden zijn: “Op basis van de bladeren rond de boom, de schors, de kleur van de stam, mossen, de knoppen en de groeven kan je de ene van de andere boomsoort onderscheiden”, verklaart Gert. Dat is geen gemakkelijke opdracht, omdat het Zoerselbos naast de beuken en eiken ook allerlei andere boomsoorten als berken, zwarte elzen, iepen, zoete kers of exoten zoals de douglasspar, Amerikaanse eik of kerselaar telt. De wandeling passeert ook langs een aantal enorme exemplaren waarvan het bewonderen alleen al de moeite waard is. Zeker de zoete kers omwonden met klimop is een gigantische blikvanger.

De vruchten van de zoete kers zijn heel populair bij vogels.
emz De vruchten van de zoete kers zijn heel populair bij vogels.

Vat vol verhalen

Wie een zwarte els op het einde van de wandeling nog steeds niet kan onderscheiden van een eik, heeft hoe dan ook een heleboel verhalen meegepikt. Omdat een natuurgebied als het Zoerselbos constant onderhevig is aan verandering, valt er heel wat wetenswaardig te vertellen: “Deze populier zijn kruin werd volledig weg gebliksemd”, zegt Rhea. Met een cameraval konden de ‘Vrienden van het Zoerselbos’ al een boommarter op beeld vastleggen en hoogstwaarschijnlijk zweeft er ook een jonge havik doorheen de bomen. 

Het stuk schors van de populier hangt nog steeds in een andere boom na de blikseminslag.
emz Het stuk schors van de populier hangt nog steeds in een andere boom na de blikseminslag.

Naast natuurkundige weetjes koppelt Gert ook terug naar de historische gebruikswaarde van de bomen: “De zwarte els is een uitzonderlijk waterbestendige boom, zeker als het hout onder water gebruikt wordt. De palen die in Amsterdam en Venetië gebruikt werden, waren dan ook van elzenhout”, legt de natuurgids uit. De sporkehout was vroeger dan weer uitzonderlijk bruikbaar voor het leger: “Het houtskool op basis van die boom was een bijzonder goede basis voor buskruit”, vertelt Gert. 

Het hout van de zwarte els is ideaal voor gebruik onder water.
emz Het hout van de zwarte els is ideaal voor gebruik onder water.

De eerste begeleide natuurwandeling van ‘Vrienden van het Zoerselbos’ begint op zondag 5 januari om 14.00 uur aan het bezoekerscentrum van het Zoerselbos (Boshuisweg). De deelname is gratis. Rubberlaarzen zijn aanbevolen. Honden en kinderwagens kunnen niet mee op wandeltocht. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.