Van veredelde parking naar bruisend plein

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN ZOERSEL

Auto's staan geparkeerd op het Dorpsplein van Zoersel. Dat zou voor alle partijen de komende legislatuur wat meer schwung mogen krijgen.
Klaas De Scheirder Auto's staan geparkeerd op het Dorpsplein van Zoersel. Dat zou voor alle partijen de komende legislatuur wat meer schwung mogen krijgen.
Het Dorpsplein van Zoersel straalt in zijn huidige vorm niet bepaald veel gezelligheid uit. Het plein wordt gedomineerd door beton en auto's en heeft weinig groen. Zou het niet mogelijk zijn om van deze veredelde parking een toffe ontmoetingsplaats te maken?

"Mensen die zeggen dat ze het Zoerselse Dorpsplein niet mooi vinden kan ik eerlijk gezegd niet eens tegenspreken. Nu is het eigenlijk niet meer dan een parking en tijdens de kermis is het altijd passen om de kramen fatsoenlijk opgesteld te krijgen", zegt schepen Danny Van de Velde (N-VA). Waarom we er de voorbije jaren dan niets aan hebben gedaan? Het antwoord is simpel: alles begint met de aanleg van de al lang voorziene ringweg rond Zoersel, een dossier dat bij het Vlaamse gewest zit."


"Eens die ring er ligt, kan je eindelijk werk maken van een structurele heraanleg van het Zoerselse Dorpsplein en bij uitbreiding het hele centrum. Dan is de huidige N14 niet meer nodig als doorgangsweg en zou je de dorpskern verkeersarm kunnen maken, door bijvoorbeeld enkel nog plaatselijk verkeer toe te laten. Dat geeft veel meer mogelijkheden om het dorp te verfraaien. Nu zou je wat kunnen 'bricoleren' aan het plein, maar als je dan later voor een volledige herinrichting gaat, is dat weggegooid geld. Dus ja: wij willen heel graag iets doen aan de situatie, maar eerst moet de ring er liggen. Volgens de laatste berichten gaat de bouwaanvraag nog dit jaar de deur uit, al blijft dat afwachten."


"Bij Open Vld vinden wij inspraak een heel belangrijke zaak, dus vooraleer er eventueel aanpassingen zouden worden gepland aan het dorsplein lijkt het ons evident om eerst aan de omwonenden hun mening te vragen", zegt Olivier Rul. "Los daarvan hebben we uiteraard zelf ook al enkele ideeën omtrent de toekomstige invulling van het plein."


"Een beetje extra groen op een plein is natuurlijk altijd leuk, maar wat ons betreft is dat niet dé prioriteit. Voor Open Vld is het vooral belangrijk dat de aanwezige parkeerplaatsen in de toekomst duidelijker worden aangeduid en dat de blauwe zone kan worden uitgebreid. Nu staan er vaak nog te veel wagens stil voor de aanwezige handelszaken en dat levert soms gevaarlijke situaties op. Ook de fietsers zouden beter bediend moeten worden, met een veilige fietsenstalling aan de bushalte. Nog belangrijk: bij een eventuele herinrichting moet er te allen tijde over worden gewaakt dat het plein evenementen zoals Zoersel kermis kan blijven ontvangen."


"Los daarvan horen wij van verschillende mensen dat het plein beter onderhouden zou moeten worden. Zowel het ledigen van de openbare vuilnisbakken als het opruimen van vallende bladeren zou eigenlijk toch vaker moeten gebeuren."