Stemming over schoolreglement verdeelt meerderheid: “Kinderen verbieden om in klas hoofddoek te dragen, kan voor ons niet”, zegt Groen

De gemeenteraad in Zoersel was dinsdagavond nogal bewogen.
Gemeente zoersel De gemeenteraad in Zoersel was dinsdagavond nogal bewogen.
Meerderheidspartij Groen heeft zich dinsdagavond tijdens de gemeenteraad onthouden bij de stemming over het nieuwe schoolreglement. De partij wil het reglement niet mee goedkeuren omdat erin staat dat kinderen tijdens de lesuren met ‘bloot’ hoofd in de les moeten zitten. Dankzij een wisselmeerderheid werd het punt toch goedgekeurd. Het is al de tweede keer dat de meerderheid verdeeld stemt, want enkele maanden geleden zorgde N-VA-schepen Cindy Van Paesschen ervoor dat het klimaatplan niet werd goedgekeurd.

Het nieuwe schooljaar nadert en dat betekent dat gemeentebesturen voor het gemeentelijk onderwijs ook een goedgekeurd schoolreglement moeten hebben. In het verleden onthield Groen zich altijd als oppositiepartij door het artikel 13 dat zegt dat kinderen tijdens de lesuren met ‘bloot’ hoofd in de klas moeten zitten. Tom Sleeuwaert van h-EERLIJK ZOERSEL wilde op voorhand weten of Groen consequent zou blijven en wat de meerderheid dan had gedaan om de oppositie te overtuigen. “Want wij zijn niet benaderd en Vlaams Belang waarschijnlijk ook niet.” Ook CD&V bleek niet te zijn gecontacteerd door de meerderheid. Groen maakte in elk geval komaf met alle speculaties. “Wij zullen nog altijd consequent zijn”, aldus raadslid Katrien Seynaeve. 

Met bloot hoofd wil eigen zeggen een verbod op levensbeschouwelijke tekenen. Dat kan voor ons niet. Wij pleiten voor vrijheid en diversiteit. Mensen/kinderen moeten in alle vrijheid hun cultuur en godsdienst kunnen beleven. We hebben onze mening maanden geleden tijdens de onderhandelingen voor de coalitie ook al duidelijk gemaakt.” Tom Sleeuwaert gaf Groen enigszins een pluim om consequent te zijn, maar stelt zich ernstige vragen bij het Zoerselse bestuur. “Het goedkeuren van het schoolreglement was dus een soort van Russische roulette waarbij vooraf niet het stemgedrag van de oppositie kon worden ingeschat en dus wist de meerderheid niet of het schoolreglement goedgekeurd zou raken. Dat is onverantwoordelijk bestuur.”

Verbod

Wouter Bollansée maakte meteen duidelijk dat hij aanpassingen wilde in het reglement en voegde twee amendementen toe. Vlaams Belang wil dat kinderen nooit verplicht kunnen worden om deel te nemen aan geloofsrites, welke dan ook. En de partij wilde een expliciet verbod op het dragen van een hoofddoek tijdens de schooluren tenzij die moet gedragen worden om medische redenen. “Op deze manier zou er ook de garantie zijn dat tijdens schooluitstappen, speeltijden jonge moslimmeisjes in alle vrijheid binnen de schoolmuren kind kunnen zijn.” Vlaams Belang en h-EERLIJK Zoersel stemde voor de amendementen, maar de andere partijen stemden ze weg. Dankzij een wisselmeerderheid werd uiteindelijk het hele reglement goedgekeurd. Groen onthield zich, Vlaams Belang stemde tegen en de oppositiepartijen CD&V en h-EERLIJK ZOERSEL en meerderheidspartijen N-VA en Open Vld stemden voor.

Scherpe aanval

Wouter Bollansée, voorzitter van Vlaams Belang en gemeenteraadslid reageert furieus. “Hiermee pleegt N-VA kiezersbedrog en het verraadt zijn eigen nationaal standpunt? Ik word er kwaad van gemeenteraadsleden op sociale media zich te zien uitspreken voor een verbod maar als ze dan zelf moeten stemmen verloochenen ze al hun principes (hij bedoelde Maxim Van den Bossche van N-VA die eerder op de dag een tweet van Theo Francken over het hoofddoekenverbod had leuk gevonden, red). De laatste maanden kwamen verschillende N-VA gemeenteraads- en bestuursleden bij mij hun beklag doen over de gang van zaken in hun Zoerselse afdeling en zelfs noemden ze hun eigen burgemeester een groene trut! Maar dan zelf niet consequent zijn bij een stemming om Groen maar niet te bruuskeren? Ik begrijp daar niets van! Blijkbaar ben ik daar niet alleen in. Ook hun eigen voorzitter begreep daar niets van. Zij stelde duidelijk aan ons het niet eens te zijn met de stemming van haar afdeling. Na het debacle van het klimaatplan is het voor ons meer dan ooit duidelijk dat een stem op N-VA in Zoersel een stem voor Groen is.”

Burgemeester Liesbet Verstreken reageert op haar beurt scherp. “Jarenlang steunt Vlaams Belang een bepaling in het schoolreglement van Zoersel die niet bedoeld is als verbod op levensbeschouwelijke tekens, maar wel tot effect heeft dat in de klas alle hoofden onbedekt zijn en een hoofddoek er dus verboden is. Onze fractie heeft dit besproken en de bepaling zoals ze er al jaren staat, goedgekeurd. Het is de eerste keer dat Vlaams Belang hier – voor ons onverwacht - nu tegen stemt. Ik vind dat heel eigenaardig. Zijn ze nu tegen een schoolreglement dat kinderen met een hoofddoek (of wat ook op hun hoofd) in de klas verbiedt ? N-VA is consequent geweest en heeft geen kar gedraaid. En groen heeft N-VA niet gevolgd. In elk geval is het omgekeerde zeker niet waar. Vlaams Belang doet beweringen  omdat ze er alles aan willen doen om de N-VA fractie uit elkaar te spelen. Het zijn niet de NV-A leden die hem opzoeken maar hijzelf dringt zich bij hen voortdurend op om verdeeldheid te zaaien. Ik vind dat een laaghartige manier van doen. En ik zal er samen met onze voorzitter die zich hier helemaal mee voor engageert, alles aan doen om de eenheid te bewaren onder de 11 raadsleden voor N-VA aan wie de Zoerselse kiezer een mandaat heeft gegeven.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido verwerft

  Groen zit er alweer naast, maar ja dat is poletiek zeker om betere postjes te krijgen

 • Wouter Bollansée

  Beste Walda, waarom werd in afwachting hiervan dit dan al niet gestemd door de Zoerselse N-VA? Wij zitten daar ook als verkozenen en zouden niet inzien waarom we zelf al niet de nodige verantwoordelijkheid in dit thema kunnen nemen. Beste burgemeester, het lijkt me logisch dat er tussen de verschillende partijen vele contacten zijn. Die hebben wij ook veelvuldig met andere partijen. Als uw leden dan hun ongenoegen uitten over o.a. partijdictatuur voel ik me daar niet verantwoordelijk voor.

 • Marc Antwerp

  Voor Groen kan weinig... maar hier slaan zij de bal weer 100% naast.

 • Walda Van Onckelen

  Als N-VA voorzitter van de afdeling Zoersel wil ik het volgende zeggen: Ik citeer: Alvast de N-VA wil de kwestie via het Vlaams Parlement verankeren. ‘Momenteel wordt deze materie in het Gemeenschapsonderwijs geregeld door een schoolreglement en een rondzendbrief naar scholen, waardoor elke leerling zijn schoolreglement apart kan aanvechten. Om de neutraliteit effectief te garanderen, is het nodig dat dit verbod decretaal verankerd wordt’, zegt ondervoorzitter Lorin Parys.