Sint-Martinuswijk kaalgekapt voor rioleringswerken: “Mijn kindjes weenden toen ze al die bomen zagen liggen”

Een groot stuk van de bomen zijn intussen al omgehakt in de wijk Sint-Martinus.
Laenen Een groot stuk van de bomen zijn intussen al omgehakt in de wijk Sint-Martinus.
De wijk Sint-Martinus ligt er wat troosteloos bij.  Een pak bomen zijn er gekapt voor de aanleg van grachten. Schepen van Ruimtelijke Ordening én inwoner van Ketelheide Marc De Cordt (Groen) wil zo de historische achterstand van de rioleringsgraad in Zoersel aanpakken. “Jammer genoeg kan het bij zulke werken niet anders. Ook al is mijn eigen straat daar de dupe van.”

Het dossier over de rioleringswerken in Zoersel sleept al meer dan tien jaar aan, maar in januari is er dan toch beslist om de historische achterstand van de rioleringsgraad weg te werken. Zoersel scoort het slechtst in provincie Antwerpen met amper 54,56 procent. Op dit moment is de beste leerling Mortsel met 99,46 procent. Dat blijkt uit recente cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Ook deze Japanse kerselaar zullen verwijderd moeten worden om grachten aan te leggen.
Laenen Ook deze Japanse kerselaar zullen verwijderd moeten worden om grachten aan te leggen.

In de straten wordt misnoegd gereageerd over de plannen. Toch stonden de inwoners van de wijk Sint-Martinus niet aan te schuiven om hun bezwaarschriften in te dienen, volgens De Cordt. “Bij het laatste openbaar onderzoek werden amper bezwaarschriften ingediend. De inwoners zagen in dat het geen zin had om er tegen in te gaan. De rioleringsgraad moet beter in Zoersel, ook al moeten er dan bomen verdwijnen.”

Veel groen verdwijnt

Stien is mama van vier kinderen, woont in de doodlopende straat D’Eike en leeft erg milieubewust. Zij vindt het dan ook erg jammer dat er zoveel bomen sneuvelen om grachten te maken. “Ik woon in een groene gemeente en ik vind dat er toch wel veel groen aan het verdwijnen is. Zoveel bomen die worden omgehakt... Da’s eigenlijk een heel mooi stuk natuur dat weg is hé?” 

Stien probeert haar kinderen milieubewust op te voeden en merkt dat haar kinderen emotioneel reageren op de kappingen. “Ze waren zelfs aan het wenen toen ze zagen hoeveel bomen er al op de grond liggen. Ze trekken zich dat enorm aan. Ze spelen ontzettend graag in de natuur, maar dat zal nu niet meer gaan zoals voordien. Al een geluk blijft er nog wel een oude kastanjeboom staan. Kastanjes rapen, zullen ze ook wel plezant vinden zeker?”

Na het aanpassen van de plannen mag deze oude kastanjeboom (rechts) toch blijven staan.
Laenen Na het aanpassen van de plannen mag deze oude kastanjeboom (rechts) toch blijven staan.

Niet alleen voor de inwoners doet het zeer, ook voor De Cordt zelf ligt het gevoelig. “Als bewoner van de Ketelheide vind ik het ook jammer dat er bomen verdwijnen, maar als schepen heb ik er echt wel op toegezien dat er geen enkele te veel zou sneuvelen. Jammer genoeg kan het met zo’n werken niet anders dan dat er bomen moeten worden omgehakt.”

Verkeerd moment

Voor Stien is deze actie van de gemeente op het verkeerde moment gekomen. “Er wordt heel veel geprotesteerd voor een beter klimaat en dan hakken ze die bomen om. Het is belangrijk om samen iets aan de natuur te veranderen en niet tegen.”

De Cordt wil graag een oproep doen aan alle inwoners van Zoersel. “Het enige dat we nog kunnen doen is zélf meer bomen aanplanten in onze voortuin.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.