Mexico ligt even in Zoersel

KOPPEL HOUDT GESLAAGDE BENEFIET VOOR SLACHTOFFERS NATUURGEWELD

Meta Van Heusden en haar man Eduardo kregen hulp van Mexicaanse expats.
Foto De Scheirder Meta Van Heusden en haar man Eduardo kregen hulp van Mexicaanse expats.
De kapel van het gemeentehuis in Zoersel was de voorbije twee dagen een stukje Mexico. Het Zoerselse koppel Meta Van Heusden (41) en Eduardo Ramos Anaya (52) hield er immers een benefiet ten voordele van de slachtoffers van enkele recente natuurrampen in Mexico. "Ik ben een geboren Mexicaan en moest iets doen", vertelt Eduardo.

Dit najaar kwam Mexico meermaals in het nieuws vanwege natuurrampen. Aardbevingen en orkanen troffen het Midden-Amerikaanse land. Dat greep Meta Van Heusden en Eduardo Ramos Anaya erg aan en daarom besloten ze een benefiet op poten te zetten.


"Ik ben zelf van Mexico afkomstig en hoewel ik geen familie of vrienden heb die rechtstreeks werden getroffen door het recente natuurgeweld, greep het me toch erg aan", zegt Eduardo, die al jarenlang in de Lage Landen woont. "Zelf maakte ik de grote aardbeving van 1985 in Mexico City mee en ik weet dus uit ervaring wat voor een ellende en ravage zo'n fenomeen met zich mee kan brengen. Ik voelde dan ook de drang om iets te doen voor de mensen in mijn land."


Eduardo's vrouw Meta sprong mee op de kar en in een dikke maand stampte het koppel - in samenwerking met de Zoerselse derde wereldraad en verschillende Mexicaanse 'expats' - een evenement in mekaar.

Dia de los Muertes

"We werkten rond het thema Allerheiligen, een religieus feest dat in Mexico 'Dia de los Muertes' heet en er een erg speciale betekenis heeft", legt Meta uit. "Op die dag wordt er stilgestaan bij de overleden dierbaren, maar is er ook een soort van dankbaarheidsfeest voor wat is geweest. Die bijzondere sfeer probeerden we nu naar Zoersel te brengen en te koppelen aan een benefiet."


Blikvanger in de gemeentelijke kapel was de afgelopen dagen het zes meter brede en drie meter hoge Mexicaanse dodenaltaar. "Met de bouw van dat altaar zijn we een paar uur zoet geweest", gaat Meta Van Heusden verder.

Heropbouw

"Het resultaat mocht gezien worden. Los daarvan hadden we nog een programma vol met muziek en traditionele gebruiken uit Mexico. Het geheel bleek aan te slaan bij het publiek." Hoeveel de benefiet exact opbracht was gisteravond nog niet helemaal duidelijk, maar de publieke opkomst was in elk geval erg behoorlijk. "Zeker op dinsdagavond was het hier druk", beweert Meta. "Woensdag was het iets minder, omwille van de concurrentie met het mooie weer. Hoe dan ook was iedereen die langskwam erg enthousiast. We kregen meermaals de vraag of we volgende jaar met Allerheiligen weer iets organiseren. Die vraag nemen we zeker in overweging."Het ingezamelde geld willen Meta en Eduardo niet spenderen aan noodhulp, maar aan de heropbouw van de getroffen gebieden. "We gaan zelf nauwlettend opvolgen wat er met het geld gebeurt, want we willen niet dat het ergens bij corrupte tussenpersonen blijft plakken", besluit het koppel. Geld storten voor dit initiatief kan nog op BE39 7360 4397 5319