Huiszwaluwen broeden voor het eerst in til aan Drengel

Huiszwaluwjongen in de nestkasten bij de elektriciteitscabine aan de Drengel.
Eric Grupping Huiszwaluwjongen in de nestkasten bij de elektriciteitscabine aan de Drengel.
De huiszwaluwentil aan de Drengel, bij het kruispunt met De Haan in Zoersel, is voor het eerst bevolkt: momenteel zijn er zeker drie huiszwaluwen aan het broeden. De nestkasten aan de elektriciteitscabine aan de Drengel, aan het kruispunt met de Zandstraat, heeft nog meer succes dan vorig jaar. Daar zijn nu al drie nesten mét jongen. Dat is goed nieuws, want makkelijk heeft de zwaluw het niet. 

De huiszwaluw overwintert van september tot april in Afrika, en keert voor het broedseizoen, dat loopt van mei tot augustus, terug naar onze contreien. Door het verdwijnen van oude huizen met geschikte daken om een nest te bouwen, omdat ze verjaagd worden en door de achteruitgang van bepaalde insecten, hun belangrijkste voedselbron, zijn het geen evidente tijden voor het ‘nonneke’ met zijn kenmerkende zwart-witte verenkleed.

Daar probeert de vogelwerkgroep van Natuurpunt Voorkempen verandering in te brengen. De gemeente liet op vraag van de  vogelliefhebbers artificiële nestkasten van Regionaal Landschap de Voorkempen plaatsen aan de elektriciteitscabine aan het begin van de Drengel. “Daar hadden we vorig jaar al succes met twee nesten. Dit jaar zijn dat er al drie met jongen. We denken dat de vogels nog op een vierde en vijfde nest aan het broeden zijn”, vertellen de leden van de vogelwerkgroep Valentijn Brems en Eric Grupping. 

De artificiële nesten komen de huiszwaluw ten goede: het aantal nesten in Zoersel steeg van een dertiental vier jaar geleden naar een twintigtal vorig jaar.

Aan het broeden

Vorig jaar kwam er eveneens een huiszwaluwentil bij op de Drengel. Die had het eerste broedseizoen nog geen succes. Dit jaar is het echter wel prijs. Uit de drie nesten waar gebroed wordt, zouden volgende week telkens drie à vier jongen uit moeten voortkomen. “We hadden het nog niet zo snel verwacht”, glimlachen Valentijn en Eric. 

De twee zijn blij dat de til haar vruchten afwerpt. “In de geburen zijn er niet meer veel plaatsen waar de huiszwaluwen broeden. In Oostmalle en Westmalle zelfs geen. Hier in Zoersel hebben we er nog op de Herentalsebaan, de Drengel, De Maey, de Zandstraat en de Graffendonk. Hopelijk broeden de huiszwaluwen in juli nog een tweede keer”, besluiten ze. 

Een broedende huiszwaluw in de til aan de Drengel.
Eric Grupping Een broedende huiszwaluw in de til aan de Drengel.
De artificiële nestkasten aan een elektriciteitscabine aan het kruispunt van Drengel met de Zandstraat.
Ewoud Meeusen De artificiële nestkasten aan een elektriciteitscabine aan het kruispunt van Drengel met de Zandstraat.
De zwaluwentil op Drengel vlak bij het kruispunt met De Haan.
Ewoud Meeusen De zwaluwentil op Drengel vlak bij het kruispunt met De Haan.