Hongerige wolf bijt opnieuw schaap dood in Zoersel

Archieffoto van een wolf.
AFP Archieffoto van een wolf.
Kaasmaker en schapenhouder Bart De Breuker heeft op kerstochtend een van zijn schapen dood aangetroffen op de Herentalsebaan in Zoersel. Mogelijk was dat het werk van de derde rondzwervende wolf. De weide van familie De Breuker bevindt zich immers amper een kilometer van de plaats waar afgelopen zondag- en maandagochtend twee schapen werden doodgebeten. 

De wolf zette de afgelopen dagen Vlaanderen in rep en roer. Op zondag- en maandagochtend sloeg hij toe in de Broekstraat, waar hij zich te goed deed aan twee schapen. Woensdagochtend trof een andere Zoerselse schapenhouder een van zijn dieren dood en aangeroerd aan in zijn wei. Bij de aanval van dinsdagnacht raakte ook een ander schaap gewond. 

Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) kwam al langs om het nieuwe geval te onderzoeken. De kans is groot dat ook dit het werk van een wolf was, aangezien de weide van familie De Breuker in de directe omgeving bevindt van de schapenweide waar eerder twee slachtoffers vielen. 

De pootafdruk van de carnivoor.
Ellen De Breuker De pootafdruk van de carnivoor.

Chaotisch

Wolvenspecialist Jan Loos kan die piste niet bevestigen: “Ik durf niet zeggen of dit opnieuw het werk van een wolf was. In het verleden zijn immers ook al vele schapen doodgebeten door husky’s. Als een wolf dit schaap heeft aangevallen, dan ging hij alleszins chaotischer te werk dan afgelopen weekend. Het wetenschappelijk onderzoek van het INBO zal moeten uitwijzen of het wel degelijk om een wolf gaat, en niet om een hond”, klinkt het. 

In Balen werd op kerstochtend een kangoeroe dood gebeten na een aanval. Daar ging het wellicht om wolf Augustus.

OPGELET: het beeld hieronder is niet voor gevoelige kijkers

Op de Herentalsebaan in Zoersel viel dinsdagnacht een nieuw slachtoffer.
Ellen De Breuker Op de Herentalsebaan in Zoersel viel dinsdagnacht een nieuw slachtoffer.15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • andre callens

  Mr Loos U als voorstander van wolven zal verantwoordelijk gesteld worden als toevallig een kleuter het slachtoffer is. En voor HLN laat de reacties staan aub voor en tegenstanders .

 • Freddy De Vos

  En dan? Dat dier heeft honger en zoekt voedsel, volkomen logisch lijkt me!

 • Baldr VanHoek

  Ja de wolf heeft dat goed gezien dat er te veel schapen waren. Dat krijg je natuurlijk wij die zo verwend zijn dat akkers worden afgebakend en geen respect tonen voor het natuurlijk evenwicht. Overal monocultuur van plant tot beest zonder evenwicht tenzij er bespoten en bemest worden. Waar zijn de initiatieven om landbouw te renoveren in plaats van gewoon te blijven subsidiëren?

 • Saskia Cambier

  In België worden jaarlijks meer dan 313 miljoen (!) dieren geslacht, maar wee de wolf die een graantje mee probeert te pikken. Dat kunnen we niet hebben. Voor Kerst een lamsbout uit de oven en hypocrisie als dessert.

 • Marc LInden

  is gewoon de gang van de natuur. wolven en dieren moeten eten. gaan we alles uitroeien omdat we geld verliezen. Ik ken dan wel wat alternatieven