Hondenweide is net open... en buurt stapt al naar rechter

De hondenloopzone
Laenen De hondenloopzone
De opening van de nieuwe hondenloopzone vrijdag in een bos aan de Akker in Zoersel was er één in mineur. De buurtbewoners halen hun neus op voor de hondenweide. Zij stapten naar de rechter om de weide te laten sluiten. Reden: te klein en de verkeerde locatie.

De honden lopen heen en weer en spelen met hun soortgenoten in de nieuwe hondenloopzone in Zoersel aan de Akker tussen de Bethaniënlei en het Stoppelveld. Zij vinden het speelterrein ongetwijfeld erg leuk. Dat er ondertussen veel protest is tegen hun nieuwe speelparadijs, laten ze niet aan hun hart komen. Want dat protest is er. Van buurtbewoners én oppositie.

Een aantal buurtbewoners richtte de ‘kakjesbrigade’ op. Zij waken nauwlettend dat de baasjes de behoeftes van hun honden net opruimen. Zodra een hond nog maar de intentie heeft, staan ze bij het baasje met een poepzakje in de aanslag. Ludiek maar met een duidelijke boodschap aan de hondeneigenaars.

Speelweide

Minder ludiek is de actie die ondernomen werd tegen de gemeente. Die heeft een proces aan haar been. Enkele bewoners stapten naar de rechtbank met als doel de hondenloopzone opnieuw te sluiten. “Dit was altijd een speelweide en nu heeft de gemeente er een hondenzone van gemaakt, ondanks onze bezwaarschriften die ze gewoon naast hen neerlegden. Hier is geen parking dus de hondeneigenaars moeten eerst een heel stuk wandelen en ondertussen doen de honden hun behoefte. Al jaren kuis ik de behoefte andermans hond op”, vertelt Toon Hansen. 

Hansen benadrukt dat hij niet tegen een hondenloopzone is maar vindt dat er betere alternatieven zijn. Zo is volgens hem de rand van het Molenbos veel geschikter. 

Jaren aanslepen

Een aantal omwonenden legde geld samen om een advocaat onder de arm te nemen die de gemeente nu voor de rechtbank daagt. Het doel: het sluiten van hondenweide. “We trekken naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Maar omdat die rechtszaak niet opschortend is, mag de gemeente de hondenweide alvast openen tot er een definitieve uitspraak is gevallen. 

“Een spijtige zaak”, vindt Hansen. “Dit is er gekomen met het geld van de belastingbetaler terwijl het goed kan zijn dat ze weg moet.” Al kan de rechtszaak jaren aanslepen. “Ondertussen zullen we ondervinden hoe groot de hinder is”, aldus Hansen. 

De oppositie hekelde dan weer dat de meerderheid haar idee heeft afgenomen en nu met de pluimen gaat gaan lopen. “Het idee van een hondenloopzone stond in ons verkiezingprogramma, niet in dat van N-VA. Sinds N-VA hier aan de macht is, zien we dat politiek steeds vaker boven de hoofden van de mensen gevoerd wordt. Er wordt al lang niet meer geluisterd naar de bewoners van Zoersel”, zucht Hansen.

De honden laten de commotie niet aan hun hart komen.
Dirk Laenen De honden laten de commotie niet aan hun hart komen.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • guido verwerft

    N-VA wanneer gaan julie nu eens naar de mensen van zoersel luisteren, waarom hebben julie de kinderen hun speelterrein afgepakt. was er weer geld mee gemoeid misschien

  • Inez Rombouts

    Het hele stuk achter het koetshuis in Halle park is ideaal voor dit, er komen toch alleen maar wandelaars met een hond. En er is parking.