Homejackers waren niet van plan om ‘matrassenkoning’ Jerry Coeman te doden: parket wil twaalf Oost-Europeanen voor rechter

De vermoorde Jerry Coeman stond bekend als een op-en-top zakenman en familieman.
rr De vermoorde Jerry Coeman stond bekend als een op-en-top zakenman en familieman.
Zakenman Jerry Coeman (60) stierf tijdens een gewelddadige homejacking op 3 mei 2017 in Zoersel. Volgens de Antwerpse procureur hadden de twaalf Oost-Europese verdachten niet de “intentie tot doden”. Daarom  wil hij de twaalf mannen terecht laten staan voor de correctionele rechtbank, en niet voor het assisenhof.  

Het gerechtelijke onderzoek naar de dood van Jerry Coeman is bijna twee jaar na de feiten afgesloten. Volgende dinsdag behandelt de raadkamer het dossier.  De procureur vraagt de twaalf verdachten door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. 

“Dinsdag is het 26 maart, net de verjaardag van Jerry.  Onze advocaat zal ons op de raadkamer vertegenwoordigen. Geen proces voor een assisenhof? Wij weten niet of dat beter of slechter zou zijn”, reageren de ouders van Jerry. 

Man met één been

Even terug  naar die fatale nacht van 3 op 4 mei 2017. Minstens vijf daders dringen via de tuin binnen in de villa van ‘matrassenkoning’ Jerry Coeman. Hij heeft sinds 25 jaar de zaak Slaapcomfort Dream Team in Malle.  Rond middernacht zit Jerry nog even televisie te kijken. De overvallers bedreigen hem en eisen geld. Eén dader loopt naar boven en houdt Jerry’s vriendin Martine onder schot.  Jerry vecht terug, maar de gangsters binden hem vast. Ze plakken zijn mond en neus af. 

De daders vinden niet het grote geld waar zij op gehoopt hadden. Met  een paar honderd euro, een Rolex-horloge en wat juwelen moeten zij zich tevreden stellen. De Porsche in de garage laten ze staan. 

Jerry Coeman overleeft de homejacking niet. Volgens de wetsdokter is hij gestikt in zijn eigen braaksel omdat zijn mond en neus waren afgeplakt.

De federale politie kan uiteindelijk twaalf verdachten arresteren, allemaal  Oost-Europeanen.  Een aantal verdachten heeft hun deelname aan de overval wel toegegeven, maar niemand zegt de bedenker/initiatiefnemer van de homejacking te zijn.  De opdracht kwam “van de man met één been”, beweerden de verdachten. Wie dat is, blijft een raadsel. De speurders hebben die man met één been nooit gevonden. 

Geen assisen

De procureur concludeert uit het onderzoek dat de homejackers nooit de bedoeling hadden om Jerry Coeman te doden.
Kristof Aerts van het Antwerpse parket: “Daarvoor zijn er een reeks aanwijzingen. Er is de conclusie van de wetsdokter: meneer Coeman is niet gestorven door het geweld van de daders. Hij is gestikt omdat zijn mond en neus waren afgeplakt.  De verdachten zagen dat Jerry Coeman onwel werd en probeerden hem terug bij bewustzijn te brengen door koud water in zijn gezicht te gieten. Eén van de verdachten had een pistool. Mochten zij de intentie hebben gehad om hem te doden, dan hadden zij dat pistool kunnen gebruiken.”

Criminele organisatie

De procureur wil de twaalf verdachten daarom voor de correctionele rechtbank vervolgen wegens “diefstal met geweld, bij nacht, in bende, met een voertuig en onder bedreiging.”  

Bovendien worden de twaalf door de procureur ook beschouwd als een criminele organisatie. De raadkamer moet volgende dinsdag beslissen of de vraag van de procureur wordt ingewilligd.  Voor de correctionele rechtbank riskeren de bendeleden  effectieve celstraffen tot 20 jaar. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Payrick Coeman

  Sara ik ben (was) cipier tot vorige maand. U moet mij justitie niet leren kennen. Ik zat thuis tot 1 mei 2017 wegens een medische ingreep en wou terug beginnen tot mijn broer werd vermoord. Ik mag nu mijn werk niet meer betreden. Ik ben op 1 februari op medisch pensioen gezet en heb dus een gigantisch inkomensverlies door heel die zaak. Uw en mijn werkgever weigerde ander werk te voorzien. Verzoeken om elders te werken zijn onbespreekbaar. En zware straffen hebben we gisteren gezien...

 • Robby Van Herrewegen

  Sara hij zal het wel beter weten denk ik. Geen verwijten gooien en moeien in zaken waar je niets vanaf weet. En ik vind 20 jaar lang niet genoeg voor iemand die een ander persoon zo behandeld.

 • Sara Verstraeten

  Payrcick geen verhalen bij verzinnen zo is het al erg genoeg en ik werk zelf bij gerecht kan u verzekeren dat daders wel echt zware straffen krijgen 20 jaar soms achter slot en grendel als je dat geen zware straf vind ga eens een weekje in de bak zitten mensen hebben zoveel blabla en weten van niks af

 • Smets Andreas

  in plaats van te pamperen voorbeelden stellen en zwaar straffen er moet eindelijk eens wat gedaan worden

 • Payrick Coeman

  Jerry wordt op zijn verjaardag voor de tweede keer vermoord. Nu door justitie. De oogkas kapot stampen. Een oog kapot stampen. Ribben breken. Long perforeren. Hersenbloedingen wegens kloppen op het hoofd. De mond en neus met dukttape afplakken van hals tot onder de ogen... Dan heb je dus niet de intentie om iemand te vermoorden volgens justitie. Krijg ik van de hoge heren toelating om gewoon hun mond en neus van aan de nek tot onder de ogen af te plakken en 5 minuten te wachten? Oerdomme bende.