Gemeente behoudt Cyriel Verschaevelaan ondanks heisa

De Zoerselse Cyriel Verschaevelaan zal wél blijven bestaan, ondanks de heisa rond de naam van de priester-dichter die in de Tweede Wereldoorlog met de Duitsers collaboreerde.

Het gemeentebestuur ziet niet in waarom de naam plots veranderd zou moeten worden. Eergisteren besloot Marino Keulen, de burgemeester van Lanaken, om de Cyriel Verschaevestraat in zijn dorp van naam te veranderen. Volgens hem verdient Verschaeve geen straatnaam omwille van het collaborisme.


"De naam is rond de fusieperiode van de jaren '80 gegeven", vertelt waarnemend burgemeester en schepen van Erfgoed Danny Van de Velde (N-VA). "De ganse wijk kreeg namen van Vlaamse schrijvers en dichters, zo ook die van Cyriel Verschaeve. De naam zorgde toen niet voor problemen, hoewel de oorlog op dat moment minder lang geleden was dan nu. Ik zie niet in waarom de naam meer dan 30 jaar later ineens wél voor problemen zou zorgen. Natuurlijk is Verschaeve fout geweest door te collaboreren, maar we mogen langs de andere kant zijn positief activisme tijdens de Eerste Wereldoorlog niet vergeten. Als we nu beslissen om de Cyriel Verschaevelaan van naam te veranderen, moeten ook heel wat andere straatnamen herbekeken worden. Voorlopig volgen we Lanaken niet." (TEA)