CD&V wil in het weekend straatverlichting voor veiligheid fietsers, N-VA is tegen: “Nog geen ongevallen gebeurd door doven van lichten”

Roel van Elsacker (fractieleider gemeenteraad, CD&V), Katrien Schryvers (CD&V), Luc Kennis (voormalig schepen, CD&V) en Lander Van Steen (voorzitter van Jong CD&V Zoersel) fietsten dit weekend in het donker door de straten van Zoersel om te pleiten voor straatverlichting in het weekend tussen 23 uur en 6 uur.
RV/CD&V Zoersel Roel van Elsacker (fractieleider gemeenteraad, CD&V), Katrien Schryvers (CD&V), Luc Kennis (voormalig schepen, CD&V) en Lander Van Steen (voorzitter van Jong CD&V Zoersel) fietsten dit weekend in het donker door de straten van Zoersel om te pleiten voor straatverlichting in het weekend tussen 23 uur en 6 uur.
Het zomeruur is sinds dit weekend weer van kracht, bijgevolg genieten we allemaal ‘s avonds van een uurtje langer licht. CD&V Zoersel grijpt deze aangelegenheid aan om nogmaals te pleiten voor straatverlichting tijdens het weekend. Dit punt zal op de agenda komen te staan op de gemeenteraad van 23 april.

In 2016 werd in de gemeente een lichtplan uitgevoerd, waarbij de openbare verlichting gedoofd wordt tussen 23 uur en 6 uur. Enkel kruispunten of gevaarlijke bochten worden nog verlicht. Op deze manier kon er heel wat bespaard worden op het vlak van energie-uitgaven. Volgens voormalig schepen Luc Kennis (CD&V) is zo'n lichtplan niet alleen een besparing, maar is het ook een goede zaak voor het milieu. “Zoersel bespaarde jaarlijks 179.645 kWh aan energie en stootte 41,7 ton minder CO2 uit, dat is een besparing van 14,3 procent op het totale verbruik. Die opbrengst investeerden we mee in meer slimme en veilige verlichting.”

Fietsers door donkere straten

Ook al is het goed voor besparingen, klimaat en het milieu, toch vroeg CD&V aan nutsmaatschappij Eandis om de verlichting tijdens weekendnachten wel te laten branden voor mensen die op vrijdag- en zaterdagnacht uitgaan. De partij hoopt ook dat de verlichting overal zal branden, want niet iedereen woont op een kruispunt of een verbindingsweg. “Met het zomeruur mag het dan wel een uur langer licht zijn, de gevaarlijke situatie voor jongeren die in het pikdonker naar huis moeten rijden na een fuif blijft”, zegt fractieleider van gemeenteraad Roel van Elsacker (CD&V).

Volgens de politieverslagen zijn er nog geen ongevallen gebeurd omdat men door donkere straten moet fietsen

Liesbeth Verstreken (N-VA)

Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) vindt dan weer dat dit niets met veiligheid te maken heeft. “Volgens de politieverslagen zijn er geen ongevallen gebeurd doordat ze door donkere straten moeten fietsen. Wat we wel merken, is dat fietsers juist wel in orde zijn met hun verlichting op de fiets. Dit was niet onze doelstelling, maar het is uiteraard wel een positief neveneffect.”

Agendapunt op gemeenteraad 

De vraag van CD&V is in ieder geval niet nieuw. De partij ijverde al voor straatverlichting tijdens het weekend, maar die vraag viel in dovemansoren bij coalitiepartner N-VA. Volgens Roel van Elsacker (CD&V) wilde N-VA hier niets van weten. Volgens Verstreken zullen ze de vraag zeker bekijken op de gemeenteraad van april, al is het voor N-VA “een stap achteruit om het licht terug aan te steken”. “In onze ogen is dat enorme energieverspilling. Jaarlijks stootten we al minder dan 40 ton CO2 uit. Dat gaan we nu niet verknoeien, hé.”

LED-verlichting?

Het gemeentebestuur vindt wel dat de straatverlichting moet overgeschakeld worden naar LED-verlichting. “Het is niet alleen goedkoper en milieuvriendelijker, maar zo’n verlichting kan ook gemakkelijk worden gedimd”, zegt voormalig OCMW-voorzitter Katrien Schryvers (CD&V). “Het zal echter nog een hele tijd duren vooraleer dit in de hele gemeente gerealiseerd zal zijn. Voor ons mag het allemaal concreter en vooral veel sneller gaan", besluit de Zoerselse CD&V-fractie.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Van De Plas

    Wij die in zo een bosrijke gemeente wonen, willen ook graag dat de natuur 'snachts rust, dus de lichten langer laten branden is tegennatuurlijk. Wanneer passen wij ons eens aan aan de natuur ipv de natuur aan ons. En overschakelen naar de dure LED verlichting heeft voordelen ja, maar vervang dat dan als er iets versleten is, en smijt niet steeds goed spul weg omdat iets nieuws uitkomt. Dat keert alleen maar terug in de gemeentetaks.