Afvalzak zwaarder dan 15 kilogram? Dan wordt hij niet meer meegenomen: “Spaar de rug van onze ophalers”

Jan Aelberts
De ophaalwagens van intercommunale Igean worden binnenkort uitgerust met een digitale weegschaal. Huisvuilzakken die nog meer dan vijftien kilogram wegen, zullen niet meer meegenomen worden.

Intercommunale Igean stuurt dagelijks dertig ophaalwagens de baan op om in de 27 aangesloten gemeenten het huisvuil, de pmd en de gft op te halen bij de meer dan 202.000 aangesloten ophaalpunten. Gemiddeld tillen de ophalers zo’n 1.500 huisvuilzakken, wat neerkomt op zo’n 12.5 ton afval. “Dat betekent dus 12.500 kilogram dat onze mensen van de oprit tillen om in de ophaalwagens te gooien”, klinkt het bij Igean. “Het zal je dan ook niet verwonderen dat deze mensen een hoger risico lopen op gezondheidsproblemen, denk maar aan lage rugpijnen. Om ervoor te zorgen dat onze ophalers nog een hele tijd de baan op kunnen, vragen we de medewerking van iedereen. Dat wil zeggen: niet meer dan vijftien kilogram. Zo spaart u niet alleen de rug van de ophalers, ook de zakken scheuren minder snel zodat zwerfvuil vermindert en de buurt properder blijft.”

De intercommunale zal zelf controleren of de zakken niet meer meer dan vijftien kilogram wegen. “Elke ophaalwagen wordt uitgerust met een handige digitale weegschaal. Op die manier weten de ophalers welke zakken echt te zwaar zijn. Vanaf juni zullen ze deze huisvuilzakken niet langer meenemen en ze voorzien van een sticker met meer informatie. Vindt u op uw zak zo’n sticker? Dan vraagt Igean u om uw zak opnieuw binnen te nemen en bij de volgende ophaalronde correct aan te bieden. Het is een kleine inspanning, maar de ophalers zullen u dankbaar zijn.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Linda Dingemans

  Gezondheid van de mens gaat voor Misschien is nadenken Over ondergrondse containers Wel een investering voor de gemeente Maar bespaart gezondheid geld en files voor de burgers

 • Ludo Van der Auwera

  Als die mannen nu eens zak per zak zouden nemen ipv er 3 of 4 tegelijkertijd, zou dat het probleem niet oplossen?

 • Marc Vernimmen

  Mannen ze maken ze niet meer zoals vroeger

 • Redchy Mertens

  Weet je hoe vaak ik dat weegschaaltje zou gebruiken per dag? Idd 0 keer. En als je een vuilnisman bent begrijp je direct waarom. Omdat dit een hoop gekl**t met zich mee brengt. Om nog maar te zwijgen van vertraging. Mensen hebben nu al geen respect of geduld als ze achter een vuilkar hangen.

 • Mathias Haak

  Spaar de rug van de ophalers maar de ophaler dient eerst de zak te wegen en dan terug te zetten wat klopt er niet is weer een regeltje om meer geld te kunnen slaan maak de zakken goedkoper dan hoef ik ze niet vol te proppen ik kies niet voor al dat afval dat ik verplicht moet kopen laat de producenten meer betalen