6 uren van Halle maakt comeback

VRIENDEN BLAZEN PITTIGE MOUNTAINBIKEWEDSTRIJD NIEUW LEVEN IN

Organisatoren Vincent en Niels hebben er al zin in.
Foto Laenen Organisatoren Vincent en Niels hebben er al zin in.
Na twee jaar windstilte maakt de mountainbikewedstrijd '6 uren van Halle' morgen zijn comeback. Dan zullen 237 deelnemers rondjes rijden tussen het dorpscentrum en de Halse bossen. Door de aflossingscross terug te brengen, hopen de drie nieuwe organisatoren de traditie voort te zetten.

Lokale fietsliefhebbers Vincent Meyvis, Niels Verdijck en Rico De Jesus organiseren dit jaar voor het eerst de '6 uren van Halle'. Hoewel het mountainbike-evenement één van de eerste urenwedstrijden in de regio was én daardoor ook één van de populairste, viel het na bijna 10 edities de laatste twee jaar helemaal stil. De voormalig organisator had het druk met andere dingen waardoor de '6 uren van Halle' van het toneel verdween.

Lus van 5,5 km

"En dat vonden wij natuurlijk heel spijtig, want het is nog altijd wel een bekende naam die tot ver buiten het dorp bekend is", menen Vincent en Niels. "Zelf heb ik vroeger ook wel meegereden", vult Vincent aan. "Dat is toch net een andere ervaring dan een klassieke mountainbikekoers."


Deelnemen aan de '6 uren van Halle' is letterlijk 6 uren rondjes fietsen van 5,5 km. Het parcours loopt dit jaar van aan het dorpsplein in Halle richting de Halse bossen en vervolgens terug richting het dorp. De fietsers kunnen ervoor kiezen om alleen of in teams van 2 tot 4 personen te fietsen die dan in estafettevorm rijden. De winnaar(s) is de ploeg die in 6 uren tijd het meeste aantal rondjes of afstand kan fietsen. "We hebben in totaal 237 deelnemers. Ongeveer 50 teams en nog eens 54 solo-deelnemers. Het verbaasde ons wel dat er zoveel mensen alleen de volledige tijd willen volmaken", reageert Vincent. "Het is zeker niet eenvoudig, we hebben een stuk door het bos en bovendien zal een deel van de tijd in het donker afgelegd worden." De 6 uren start om 14 uur en eindigt om 20 uur waardoor de laatste twee uur nagenoeg in het donker worden gefietst.

Dorpsfeest

Ook al doen een aantal mountainbikers hier elke editie mee om te winnen, toch zijn 80 procent van de deelnemers vooral recreanten. Veel meer dan alleen maar een sportwedstrijd is de '6 uren van Halle' een echt dorpsfeest. Tijdens de wedstrijd zal er een tent op het dorpsplein staan waar in de late namiddag een dj aan het werk gaat. En de nieuwe organisatoren hebben ook de beruchte bosbar in ere hersteld. "Dat is een gekend gegeven, een soort bar langs het parcours in het bos. Heel wat toeschouwers, familie of zelfs teamgenoten gaan zich daar al eens warmen met een jenevertje", weet Vincent. "Natuurlijk is de sfeer voor ons erg belangrijk. Dit was toch één van de grotere evenementen in het dorp van Halle. De unieke dorpssfeer die daarbij hoort, willen we zeker ook terugbrengen."


Wie de gemoedelijke sportwedstrijd zeker niet wil missen of wil proeven van de sfeer, moet zaterdag zeker eens een kijkje gaan nemen in Halle. Meer info over het evenement op www.6uren.be.