"Bekroning op mijn levenswerk"

EDDY VAN DEN REECK ZOEKT OVERNEMER VOOR TOVERFLUIT EN MAAKT KANS OP LION D'OR

Van exotische specialiteiten in restaurant Perroquet tot een snookerhype in Billard Palace naar dancing Toverfluit in Zoersel: na een carrière van 50 jaar is voor Eddy Van den Reeck de tijd van gaan gekomen. Zijn laatste voornemens: een goede overnemer voor de Toverfluit en een Lion d'Or. "Dat zou het orgelpunt op mijn carrière zijn."

Eddy en Ria vierden vorig jaar nog hun tiende jaar in de Toverfluit in Zoersel. De dancing van wijlen Jefke De Fluiter, die de zaak in 1958 oprichtte, staat nog altijd bekend voor zijn schlagerfeesten en gezellige shows. Toen Eddy en Ria de Toverfluit in 2006 overnamen, begonnen ze ook meer evenementen te organiseren. Vrijgezellenfeesten of thema-avonden brachten ook jonger cliënteel naar de Toverfluit. Na tien jaar is het horecakoppel nu op zoek naar een overnemer. "Ik word dit jaar 66 en voor mij is de tijd voor pensioen stilaan gekomen", knikt Eddy. "Dus we zoeken een goede overnemer. Uiteraard blijven we tot we iemand gevonden hebben wel zelf doorgaan."

De volgende uitbater voor de Toverfluit moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De zaak mag van Eddy niet teloorgaan, zoals het al heel wat gelijkaardige dancings vergaan is. "Het moet iemand zijn die dezelfde richting uit wil. Wat moet die persoon kunnen? Het moet een showman of vrouw zijn, iets van horeca kennen, misschien kunnen zingen, een multitalent", meent Eddy.

Horecabloed

Zelf is de uit Schelle afkomstige Eddy Van den Reeck ook een manusje-van-alles. Zijn carrière begon in Antwerpen. Eddy begon als gediplomeerd kok bij de zeemacht waar hij in 1969 kookte voor prins Albert en prinses Paola. "Omdat het eten zo lekker was, kregen we twee dagen verlof", glundert Eddy. Na zijn legerdienst begon hij een frituur die al snel evolueerde naar een eethuis om uiteindelijk eind jaren '70 de Perroquet te openen op het Koningin Astridplein in Antwerpen. De zaak werd vernoemd naar de papegaai die er aanwezig was. "Rikki noemden we die eerst. Toen later bleek dat de dierenarts zich van geslacht vergist had, werd het Mieke." Eddy was de eerste die begon met exotische specialiteiten zoals ratelslang, krokodil of bizon. Al snel kreeg hij media-aandacht en begin jaren '80 moest je maanden op voorhand reserveren voor een bordje 'wilde kat' of 'waterbuffel'. "Ik heb altijd geprobeerd om iets te doen dat een ander niet deed. En ik deed het met veel overtuiging, ongeacht wat anderen zeiden", knikt de horecaman.

Billard Palace

De zelfverklaarde succesformule wierp z'n vruchten af en in 1983 nam Eddy samen met zijn vrouw Ria de Billard Palace op het Astridplein over. In de zaak stonden 46 biljarttafels, maar de sport trok enkel ouder publiek en Eddy wou nieuw leven in de zaak. "Ik ben met de snookerhype gestart in Antwerpen", knikt hij. "Eerst met 4 tafels, later hadden we er 24 staan met uiteraard nog een beperkt aantal biljarttafels. Nadat ik Ludo Dielis (negenvoudig wereldkampioen biljarten) vroeg om mee te promoten, werd het een succes." Samen met Ria runde Eddy de Billard Palace tot 2001. In die periode deed de snuggere Antwerpenaar ook enkele uitvindingen. Zo kwam hij met een machine om snookerballen te poetsen. "Die ballen worden vuil door het krijt aan de keu. Wij hadden 24 tafels staan. Als je dan 's avonds 22 ballen per tafel moest poetsen, begin er maar aan. Ik ben dan met zo'n machine gekomen om ballen mooi proper te maken. Ze werd zelfs door een Engelsman gekeurd en de machine wordt vandaag nog verkocht door het Nederlands bedrijf Joba."

Klantvriendelijkst

Uiteindelijk belandde de inmiddels 65-jarige Eddy met zijn vrouw in de Zoerselse Toverfluit. Onlangs werd hij nog verkozen tot de klantvriendelijkste horecazaak van het land. De klanten van Ria en Eddy nomineerden Eddy onlangs nog voor een Lion d'Or, voor de persoonlijkheid van het jaar in de horeca. "Het is een hele eer om genomineerd te worden en het zou een prachtige bekroning zijn op mijn levenswerk. Net voor ik stop zoiets winnen, dat zou ik een mooie 'fin de carrière' vinden", besluit Eddy.

De uitreikingsceremonie van de Lion d'Or vindt plaats op 27 februari in San Marco Village in Schelle. Voordien moeten alle kandidaten nog wel voor een vakjury verschijnen.

Eddy Van den Reeck aan het zingen in de Toverfluit.
Dirk Van Gorp Eddy Van den Reeck aan het zingen in de Toverfluit.
Zijn echtgenote Ria Smidts bij een van de uitvindingen van Eddy, een snookerballenpoetsmachine.
Dirk Van Gorp Zijn echtgenote Ria Smidts bij een van de uitvindingen van Eddy, een snookerballenpoetsmachine.
Eddy Van den Reeck bij zijn uitvindingen, een verdeelmachine voor confituren en choco voor hotels.
Dirk Van Gorp Eddy Van den Reeck bij zijn uitvindingen, een verdeelmachine voor confituren en choco voor hotels.