Vinger aan de pols én vinger in de pap

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN KRUISEM

Wordt het moeilijker om de bevolking inspraak te geven wanneer twee gemeenten fuseren? Moeten er naast de gemeenteraad ook nog eens negen dorpsraden komen of geeft de digitalisering de Kruisemnaren een vinger in de pap?
Krijgen inwoners ook spreekrecht tijdens de gemeenteraad of volgen ze die binnenkort online?
Ronny De Coster Krijgen inwoners ook spreekrecht tijdens de gemeenteraad of volgen ze die binnenkort online?

"Ik denk dat Kruisem een voorbeeld is van inspraak", zegt Joop Verzele, burgemeester van Kruishoutem en lijsttrekker van CD&V Kruisem. "Via infoavonden, persoonlijke gesprekken, adviezen van de adviesorganen, ontmoeting met de verenigingen en de inwoners kan je niet anders dan een ruime inspraak hebben. De mensen kunnen gaan naar de gemeente, maar de gemeente gaat ook naar de mensen!"

"We hebben de ambitie om de gemeentelijke diensten te digitaliseren."

Joop Verzele (CD&V)

"Met de digitalisering van onze diensten gaat de dienstverlening en het contact geoptimaliseerd worden via alle moderne communicatiekanalen. Dichter en laagdrempeliger kan je niet zijn. Daarnaast wordt ook nog geopteerd om het persoonlijk contact te behouden via een front-office op drie locaties in de nieuwe gemeente (Kruishoutem, Huise en Zingem). Zo is er echt inspraak in elke vorm", gelooft Verzele.

"Dorpsraden zijn essentieel om de fusie te lagen slagen."

Peter Depauw (Groen&Co)

Peter Depauw, aanvoerder van Groen&Co, vindt dat inspraak nog beter kan. Hij wil in alle deelgemeenten van Kruisem dorpsraden installeren. "Een diverse groep inwoners komt dan samen om de ontwikkeling van het dorp uit te stippelen. Zo kunnen nieuwe initiatieven ontstaan, maar kunnen inwoners ook een woordje meepraten in lopende projecten.Dorpsraden zijn volgens essentieel om de fusie te laten slagen", vindt Depauw. Depauw wil ten slotte dat burgers spreekrecht krijgen in de gemeenteraad en vindt dat die vergadering met live-live-streaming op het internet moet te volgen zijn.

Burgerbegroting

Geoffrey Verleyen (Open Vld/N-VA/Plus) wil dorpen met een burgerbegroting laten kiezen aan welke thema's een deel van het gemeentebudget wordt besteed. "Er is ook nood aan versoepeling van rigide regels die gepaard gaan met de organisatie van inspraak zoals een verzoekschrift aan gemeenteraad een volksraadpleging. Dit kan soepeler door meer online-toepassingen te gebruiken. En we moeten inwoners spreekrecht te geven tijdens gemeenteraadscommissies", stelt Verleyen voor. (DCRB)
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • NELE TACK

    Het zou al handig zijn moesten gemeentediensten ook beter bereikbaar zijn voor de werkende inwoners. Nu is het gemeentehuis enkel op dinsdagavond "lang" open. Mensen die iedere dag pas om 18.45 thuis zijn van het werk moeten dus wachten tot het verlof is om zaken te kunnen regelen. Voorstel: zaterdagvoormiddag open