Marc de Bel: "Ik voel me bijzonder vereerd"

Visionair Marc De Bel situeerde een aantal van zijn verhalen al lang in het fictieve 'Kruisem'.
Foto Ronny De Coster Visionair Marc De Bel situeerde een aantal van zijn verhalen al lang in het fictieve 'Kruisem'.
Dat 'Kruisem', het fictief dorp uit de boeken van Marc de Bel binnenkort een echte gemeentenaam wordt, kan de gevierde jeugdauteur zelf amper vatten. "Dit is een hele eer", aldus de Bel.

Marc de Bel was gisteren behoorlijk vermoeid na enkele dagen signeren op de Boekenbeurs. Toen hij hoorde dat Kruisem de naam wordt van de nieuwe fusiegemeente, deed hij echter spontaan een vreugdedansje. "Dit is geweldig nieuws", glunderde De Bel, die de naam Kruisem al jaren in zijn boeken gebruikt voor het fictieve dorp waar veel van zijn personages wonen. "Het dorp dat ik 30 jaar geleden creëerde, wordt nu de naam van de gemeente waar ik zelf ook woon. Ik voel me bijzonder vereerd en ook heel blij. Ook voor de duizenden fans die opgegroeid zijn met mijn boeken is dit toch wel speciaal. Voor veel volwassenen is Kruisem een beetje nostalgie naar hun kindertijd. Ik vind het zelf ook een leuke gedachte dat Blinker en de Boeboeks nu in een echt dorp zullen rondlopen."

Grenzen vervagen

De populairste jeugdauteur van Vlaanderen lijkt wel een beetje een visionair te zijn. In zijn boeken is Kruisem namelijk altijd al een echte mix van Kruishoutem en Zingem geweest. "In Kruisem liggen zowel elementen uit beide gemeenten, zoals de kerk van Kruishoutem en het voetbalveld in Zingem. Eigenlijk had ik de fusie dus al een beetje voorspeld", lacht hij. "Ik ben ook wel blij met de fusie op zich. De mentaliteit in Kruishoutem en Zingem is dezelfde en ik heb nooit een grens tussen beide gemeenten ervaren. Nu valt die grens ook letterlijk weg." (DCRB/TVR)