Fictief dorpje kan nu tot leven komen

KRUISHOUTEM EN ZINGEM FUSEREN TOT KRUISEM

Burgemeesters Joop Verzele en Kathleen Hutsebaut (midden).
Ronny De Coster Burgemeesters Joop Verzele en Kathleen Hutsebaut (midden).
Kruishoutem en Zingem fuseren vanaf 1 januari 2019 tot 'Kruisem', naar de boeken van jeugdauteur Marc de Bel. Dat hebben de twee gemeentebesturen gisteren gezamenlijk bekendgemaakt. "We zijn bijzonder blij dat het fictief dorp nu tot leven komt", vertellen burgemeesters Joop Verzele en Kathleen Hutsebaut.

De naam, die gisteren op het klein gemeentehuis van Kruishoutem werd bekendgemaakt, is afkomstig uit de boeken van jeugdauteur en ereburger van Kruishoutem Marc de Bel. "Ik ben erg tevreden met de nieuwe naam, die volledig door de inwoners zelf is gekozen", steekt Kruishoutems burgemeester Joop Verzele (CD&V) van wal.


"We deden een oproep aan de hele bevolking om namen te suggereren. Dat werden er uiteindelijk 235. Een volksjury van 34 Zingem- en Kruishoutemnaren koos dan vijf namen. Over de definitieve keuze mocht elke inwoner stemmen. Kruisem bleek daarbij de grote favoriet. Mooi dat zo een fictief dorp tot leven komt."


De volgende stap is nu de definitieve beslissing tot fusie. Die staat op 14 november op de agenda van de gemeenteraad in beide gemeentes.

Binnenkort kan je deze borden op de weg tegenkomen.
Ronny De Coster Binnenkort kan je deze borden op de weg tegenkomen.

Volgende stap

"Er ging aan deze definitieve fusiebeslissing een lang en ruim participatieproces vooraf", merkt Zingems burgemeester Kathleen Hutsebaut (Samen) op. "In tegenstelling tot sommige andere fusies waren wij er snel bij. Al in september 2016 werden personeel, alle gemeenteraadsleden en de bevolking op de hoogte gebracht van de fusieplannen. Dat heeft ons ruim de tijd gegeven om te luisteren naar experten, de mening te kennen van alle adviesraden, het gesprek aan te gaan met alle gemeenteraadsleden en vooral te luisteren en te spreken met de bevolking. We voelen echt veel steun voor deze fusie bij de mensen. Het is dus tijd voor deze volgende stap."

14 oktober

Als de gemeenteraden van 14 november de fusie definitief groen licht geven, zal de nieuwe gemeente die op 1 januari 2019 ontstaat, dus Kruisem heten. "We worden allemaal Kruisemnaren, maar dat wil niet zeggen dat we onze roots zullen verloochenen: Zingemnaren blijven Zingemnaren, Nokeraars Nokeraars, Huisenaren Huisenaren en Kruishoutemnaren blijven Kruishoutemnaren bijvoorbeeld. We krijgen er gewoon allemaal een nieuwe identiteit bij", stellen beide burgemeesters. Na de definitieve fusiebeslissing volgende week, gaat een overgangsjaar in, waarin de fusie verder wordt voorbereid. De fusie moet ook nog bekrachtigd worden met een fusiedecreet in het Vlaams Parlement. De kiezer krijgt op 14 oktober 2018 het laatste woord en kan dan een nieuw gemeentebestuur kiezen voor Kruisem.