Benoit Dewitte bij 50 beste koks ter wereld

“The Best Chef Awards” geeft chef uit Ouwegem 45ste plaats op haar wereldranking

Benoit Dewitte in zijn restaurant in Ouwegem. "In duizel nog een beetje".
Ronny De Coster Benoit Dewitte in zijn restaurant in Ouwegem. "In duizel nog een beetje".
Benoit Dewitte van het restaurant Benoit & Bernard Dewitte in Ouwegem staat samen met Peter Goossens van Hof van Cleve en Gert De Mangeleer van Hertog Jan in de top-50 van beste koks ter wereld. “The Best Chef Awards” zet Dewitte op de 45ste plaats. “Een beetje waanzinnig toch. Ik ga er niet van zweven, maar duizel toch nog een beetje”, bekent de kok.

“Ik ben net terug van de proclamatie in Milaan”, vertelt Benoit, terwijl hij op het terras van zijn restaurant aan de Beertegemstraat in Ouwegem een verrukkelijke koffie serveert. In de Noord-Italiaanse stad riep “The Best Chef Awards” hem uit tot de 45ste beste kok van de wereld. “Ik was uitgenodigd, omdat ik in de lijst van 300 beste chefs stond, maar mijn precieze plaats vernam ik pas daar en die verraste me wel”, bekent Benoit.

Te veel stress

Achttien jaar al staat Benoit intussen in de keuken van het restaurant “Benoit & Bernard Dewitte”, dat hij runt samen met zijn broer Bernard. “Hij is sommelier en zaalverantwoordelijke en doet de financiën, terwijl ik aan de stoof sta”, schetst Benoit de taakverdeling.

De klappen van de zweep leerde Benoit bij Peter Goossens in het Hof van Cleve en in Zuid-Franse toprestaurants. Het leverde hem veel kennis en vaardigheden op, maar ook stress. “Té veel stress. Toen heb ik beslist om een eigen zaak te beginnen, voortaan op mijn eigen tempo te werken en ook mijn eigen ding te doen. Ons uitgangspunt was en is altijd gebleven: geen poespas, maar de pure keuken. En wat telt, is de smaak. Vlees en vis komen van leveranciers in de buurt. Kruiden en groenten halen we vooral uit eigen tuin. In ons restaurant is plaats voor maximaal 35 klanten. Groter willen we niet gaan”, zegt Bernard.

GaultMillau en Michelin

In 2005 werd de eigenzinnige kok uit Ouwegem opgemerkt door GaultMillau. De Franse uitgever van de befaamde restaurantgids bekroonde Dewitte als jonge chef. Intussen staat het restaurant in de gids met een 16/20-notering. Al zes jaar prijkt ook een Michelin-ster op de gevel van het befaamde eethuis in Ouwegem.

Meer volk

“Natuurlijk hebben GaultMillau en Michelin ons meer in de kijker gezet en zelfs een buitenlands publiek nieuwsgierig gemaakt voor wat zich in onze keuken en ons restaurant afspeelt. Commercieel heeft dat ook een waarde: die gidsen brengen meer volk naar je zaak. Maar de erkenning die ik nu krijg, vind ik op persoonlijk vlak zo mogelijk nog interessanter. Dit gaat niet alleen over het bord en wat erop ligt -wat natuurlijk wel de essentie blijft- maar ook over de manier waarop je als kok je vak, je kennis en vaardigheden uitdraagt en deelt met collega’s. In het kader van mijn beroep reis ik de wereld rond om bij collega-chefs te tonen hoe ik werk, maar ook om van hen te leren. Dat is onvoorstelbaar verrijkend en de beste manier om jezelf op een hoger niveau te tillen. ‘The Best Chef Awards’ charmeert mij vooral, omdat de verkiezing van de beste 300 chefs ter wereld niet alleen gebeurt door collega’s, maar ook door bloggers, journalisten, voedselfotografen”, bedenkt Benoit.

Instagram

“Het zijn vooral sociale media en dan in het bijzonder Instagram, die me internationaal bekend hebben gemaakt”, beseft Benoit.

Al houdt hij de voeten op de grond. “Uiteindelijk blijven die 35 couverts de hoofdzaak”, besluit hij.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.