48 uur op rollen voor Warmste Week

ZES FIETSERS RIJDEN VOOR GOEDE DOEL JOHAN MUSEEUW OOK VAN DE PARTIJ

Vrijwilligers van De Sportpaleisvrienden, De Bolster en De Bosrank hebben er alvast zin in.
Foto Ronny De Coster Vrijwilligers van De Sportpaleisvrienden, De Bolster en De Bosrank hebben er alvast zin in.
In het Café Sportpaleis in Zingem start volgende vrijdag een opmerkelijke ludieke koers in het kader van 'De Warmste Week' van Music for Life. 48 uur lang rijden zes fietsers op rollen. Iedereen kan deelnemen. Ook oud-renners Johan Museeuw, Peter Van Petegem en Henri De Wolf hebben al verzekerd dat ze meefietsen.

Het concept is eenvoudig: in het zaaltje van café Sportpaleis aan het Kerkplein in Zingem staan zes fietsen op rollen en het is de bedoeling dat die vanaf vrijdagavond 19 uur allemaal 48 uur lang ononderbroken blijven 'rijden'.


"'Hoeveel kilometer die zes fietsen in 48 uur afleggen?' Dat is een belangrijke vraag, want we koppelen daar een prijskamp aan", zegt Eric Ronsse, die samen met de Sportpaleisvrienden en de Gemeentelijke Basisschool De Bosrank, het evenement organiseert.


Deelnemers en supporters zullen op een scherm en online de afgelegde weg van alle renners kunnen volgen.

Imaginaire lijn

"De route wordt op de wereldkaart getoond op de imaginaire lijn, de breedtegraad 50°54'12,9" N." Die breedtegraad loopt dwars door de gemeentelijke basisschool De Bosrank en rakelings langs café Het Sportpaleis. We 'vertrekken' vrijdag hier op het Kerkplein en rijden naar het Oosten. En dan is het zien waar we 48 uur later zijn aanbeland. Een gokje wagen kost drie euro", legt Eric uit.

Peter Van Petegem

"De belangstelling is gigantisch. We voelen dat dit evenement in de gemeente na twee edities enorm veel teweegbrengt. Zo goed als alle fietsen zijn al bezet. Alleen zaterdag- en zondagochtend vroeg kunnen we nog wat 'wielrenners' gebruiken", zegt Eric. Hij kan voor de organisatie rekenen op zo'n 45 medewerkers.


Ook enkele bekende ex-profrenners hebben al hun medewerking beloofd. "Johan Museeuw, Peter Van Petegem en Henri De Wolf zullen alvast een paar kilometer fietsen", kondigt de organisator aan.


Na afloop vindt in het café ook nog een veiling van sporttruitjes plaats. "We hebben onder meer shirts van de voetbalploegen Anderlecht, AA Gent en Club Brugge, maar ook van wielrenners, onder wie Sep Vanmarcke en Greg van Avermaet. De veiling start zondag om 20 uur", aldus Eric.


Op de wekelijkse markt vindt vrijdag ook een soepverkoop plaats. "Daarvoor zorgt de vzw De Bolster, een organisatie voor mensen met een beperking in Zingem. De Bolster is overigens het goede doel waarvoor we deze 48 uren op rollen organiseren", verduidelijkt Eric.


Vorig jaar bracht de '48 uur op rollen' 15.000 euro op. Het evenement kadert in de 'De Warmste Week' van Music for Life.


"We proberen met dit evenement een goed doel te steunen en tegelijk de nostalgische retro-sfeer van koersen op rollen terug te brengen in mijn café Sportpaleis, dat de thuishaven was van Arthur 'El Toro' Decabooter", vertelt Eric Ronsse.


Meer info: www.48uur.50-54.be.