1,6 miljoen voor nieuw gebouw

BESTAANDE GEMEENTECOMPLEX KRIJGT GRONDIGE FACELIFT

De gemeente voorziet in haar budget van volgend jaar 1,6 miljoen euro om het oude gemeentecomplex in Huise helemaal te moderniseren. De bibliotheek wordt veel groter, de KSA en het Rode Kruis krijgen meer plaats en alle verenigingen kunnen gebruik maken van een nieuwe en ruime polyvalente zaal.

Het oude gemeentecomplex aan Huiseplein staat er wat verlept bij. De politie heeft het pand verlaten en de bibliotheek zit er veel te krap behuisd. Dat kan ook gezegd worden van de KSA. En het Rode Kruis-afdeling Kruishoutem-Zingem moet zich hier tevredenstellen met een enge opslagruimte onder een trap.

"We gaan het bestaande gebouw zo goed als helemaal slopen. Alleen de kelderverdieping en de dragende betonstructuur bovengronds behouden we. Daarmee besparen we 200.000 euro uit en verkleinen we ook de ecologische impact van de bouw", zegt burgemeester Kathleen Hutsebaut.

Het nieuwe gemeentecomplex wordt een flink stuk groter dat het bestaande gebouw.

"De voorgevel komt zes meter dichter bij de straat. Op de gelijkvloerse verdieping komt de gemeentelijke bibliotheek op een oppervlakte van 330 vierkante meter. Nu is die maar 200 vierkante meter groot. De uitleendienst moet na de verbouwing een veel aantrekkelijkere plek worden om een boek te halen of te lezen. De KSA krijgt op de benedenverdieping een ruimte van 200 vierkante meter. Dat is qua oppervlakte maal drie. Op die manier doen we voor de KSA een inhaalbeweging, nadat we jaren geleden een renteloze lening hebben verleend aan de scouts in Zingem en de KLJ een lokaal ter beschikking hebben gesteld naast de Griffel in Ouwegem", legt de burgemeester uit.

Ook het Rode Kruis-afdeling Kruishoutem-Zingem krijgt in de nieuwbouw een fatsoenlijk onderkomen.

Polyalente zaal

Op de eerste verdieping komt een polyvalente zaal die iets groter wordt dat de huidige. Ook een nieuwe keuken staat op het bouwplan, net als een vergaderlokaal.

"Dat is nieuw en zorgt ervoor, dat verenigingen niet langer de grote zaal moeten gebruiken voor elke vergadering", motiveert de burgemeester.

"De gemeente herwaardeert ook de tuin achter het gebouw. Die wordt nu al gebruikt om petanque te spelenn en dat blijft ook zo. Maar die tuin moet een nog grotere rol spelen in de beleving."

"Het oude postgebouw, waar tot voor enkele maanden geleden de politie zat, gaan we helemaal slopen. Hier komt een doorsteek naar de tuin en is er een link naar het Huiseplein. Door de bibliotheek te voorzien van een grote glaspartij achteraan, realiseren we ook van daaruit een inkijk op de tuin", voorziet Hutsebaut.

Ze benadrukt dat het nieuwe ontmoetingscentrum geen tweede Griffel wordt. "Het is niet de bedoeling dat er in Huise grote eetfestijnen worden georganiseerd. Een receptie met een hapje kan daar natuurlijk wel", legt de burgemeester uit.

Met die keuze om het oude gemeentecomplex te verbouwen, verlaat de gemeente haar eerder overwogen piste voor een verhuis naar de kerk.

"We hebben onderzocht of in het kader van de herbestemming van de kerkgebouwen een verhuis naar de kerk een optie was, maar dat viel te duur uit en het gebouw bleek ook te klein om er alle functies in te stoppen. De bibliotheek, dat zou nog lukken, maar voor het verenigingsleven bleek dit geen goeie optie", motiveert de burgemeester waarom men van dat plan is afgestapt.

Zomer

Ze wil nog dit jaar de bouwvergunning indienen en in januari het openbaar onderzoek starten. "We hopen in de zomer met de bouw te starten en een jaar later het gebouw in gebruik te nemen", schetst ze de timing.

De werken aan het Huise gemeentecomplex starten normaal volgende zomer.
Ronny De Coster De werken aan het Huise gemeentecomplex starten normaal volgende zomer.
Zo moet het opgeknapte gebouw er gaan uitzien.
Ronny De Coster Zo moet het opgeknapte gebouw er gaan uitzien.