'Kruisem' vooral gekozen door...Kruishoutemnaren

Opmerkelijk: de naam Kruisem is nog het meest geliefd in Kruishoutem: daar vindt 75% Kruisem de beste keuze. In Zingem is "maar" 43% van de deelnemers aan de stemming overtuigd van de naam Kruisem.

Inwoners van Zingem en Kruishoutem konden kiezen uit vijf namen. Kruisem haalde het met 61,4% van de stemmen. De andere namen konden opmerkelijk veel minder mensen bekoren: Negendorpen 14%, Molenkouter en Rooigemdal elk 10% en Wallegem 5%.


Overweldigend was de respons van de inwoners overigens niet echt: in beide gemeenten samen, toch goed voor vijftienduizend inwoners, hebben maar 1.578 mensen hun voorkeur voor een gemeentenaam opgegeven. 144 stemmen waren ongeldig. De Kruishoutemnaren waren duidelijk meer gemotiveerd om mee te beslissen over de naam van de toekomstige fusiegemeente: zij brachten 821 geldige stemmen uit.


In Zingem waren er dat maar 613. In procent: Kruishoutem leverde 57% van de stemmen, Zingem 43%.

En nu nog een logo

Nu de nieuwe gemeentenaam bekend is, start de zoektocht naar een nieuw logo. Vier grafische ontwerpers, gaan nu aan de slag om een ontwerp te maken.


Hoe Kruisem vanaf 2019 op het briefpapier, het rollend materieel en vlaggen van de nieuwe fusiegemeente zal te zien zijn, wordt bekend op 14 november. Die dag is er tegelijk in Zingem en Kruishoutem een gemeenteraad met aansluitend een gezamenlijke happening, waarop het logo van de nieuwe fusiegemeente wordt onthuld.


De gemeentebesturen van Zingem en Kruishoutem maakten in september vorig jaar bekend dat ze willen fuseren. Om hun eigenheid te behouden, willen ze liever als gelijkwaardige partners fuseren, dan later verplicht "opgeslorpt" te worden door grote buur Oudenaarde. Die vrijwillige fusie levert een fikse financiële beloning op van 500 euro per inwoner. (DCRB/TVR)