Zij wachten vrijdag niet af: al 20 steden en gemeenten voeren nieuwe maatregelen sneller in
De Vlaamse regering besliste dinsdag om een reeks nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus in te voeren. Alle evenementen worden afgelast, er komen nieuwe beperkingen voor winkelen en indoor sporten. Over wanneer die precies moeten ingaan, ontstond plots heel wat commotie. De regering koos initieel voor vrijdag om 18 uur, maar in de loop van woensdag kondigden steeds meer gemeenten aan dat ze niet meer wilden wachten: op hun grondgebied zou het sneller gaan. In de namiddag besliste minister-president Jan Jambon dan toch om de maatregelen in heel Vlaanderen te versnellen en woensdagavond al door te voeren.
Delen per e-mail
Antwerpen
Stad Mechelen kondigt aan dat de nieuwe maatregelen op hun grondgebied woensdag om middernacht al ingaan. “Ik heb alle begrip dat de Vlaamse Regering tijd nodig heeft om deze maatregelen over Vlaanderen uit te rollen”, reageerde burgemeester Alexander Vandersmissen (VLD-Groen-m+). “Op het terrein voel ik echter aan dat de Mechelaars klaar zijn voor deze strengere maatregelen.” De politie zal de nieuwe maatregelen meteen handhaven.
Vier Kempense gemeenten verenigden zich maandag al in een open brief om dringend strengere maatregelen op te leggen. “Bij het uitblijven van beslissingen van de hogere overheden zullen we de organisatie van alle activiteiten en evenementen verbieden, alsook elke fysieke samenkomst in de context van vrijetijdsverenigingen en -clubs”, klonk het in de brief die werd opgesteld door Mol, Balen, Retie en Dessel.
Ook in de Noorderkempen zijn de burgemeesters druk bezig met de cruciale vraag ‘wachten of nu al ingrijpen?’ Beerse bekijkt wat er haalbaar is. “Het is al zo snel schakelen in deze tijden dus we hebben die tijd wel nodig”, zegt burgemeester Bart Craane (CDE-Vlim.be). “We bekijken wat er praktisch haalbaar is. Kijk naar het zwembad: hoe snel krijgen we daar iedereen verwittigd? Als we kunnen, gaan we dat zo snel mogelijk sluiten. Wat betreft evenementen verandert er voor ons niets. Wij hadden al beslist om die tot midden november uit te stellen.” In Merksplas zijn ze wel al verder gegaan. Alles rond sport boven de 12 jaar werd er stilgelegd vanaf woensdag. Hoogstraten en Lille maken woensdagnamiddag nog een beslissing, Baarle-Hertog besloot wél af te wachten tot vrijdagavond.
In de Noordrand heerst verdeeldheid. Brasschaat ziet geen nood om af te wijken van de timing die de overheid oplegt, Wuustwezel voert de maatregelen betreffende de sportinfrastructuur en het verenigingsleven net per direct in. Ook hoopt burgemeester Dieter Wouters (CD&V) dat de fitnesscentra solidair zijn en zelf de beslissing maken te sluiten. Kalmthout voert de maatregelen in vanaf donderdagochtend. In Brecht en Essen moet de veiligheidscel nog samenkomen.
Gemeente Rumst pakt het wat anders aan, en roept haar inwoners op om niet te wachten tot vrijdag, maar nu al zoveel mogelijk de aangekondigde maatregelen toe te passen. “Het coronavirus wacht immers ook niet. Het is nu even alle hens aan dek om de curve opnieuw om te buigen”, zegt burgemeester Jurgen Callaerts (N-VA).
Ook gemeente Berlaar kiest ervoor om de maatregelen woensdagavond al door te voeren. Ook Zwijndrecht kiest voor vanavond als startmoment. Of de Kunstenweek en de Kinderkunstendag mogen doorgaan, is nog geen beslissing gevallen.
Vlaams-Brabant
Op twitter riep burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD) al op om de maatregelen in heel Vlaanderen sneller te laten ingaan. Zij laat ze alvast in Aarschot ingaan vanaf woensdag om 18 uur.
We hadden bijkomende en uniforme maatregelen gevraagd, en die zijn er gekomen. Maar er is geen tijd te verliezen
Zaventem gaat zelfs voor een volledige lockdown qua vrije tijd, en die begint donderdag al. Burgemeester Ingrid Holemans sluit alle gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur zoals sport-, cultuur en jeugdaccommodatie. Opvallend: ook kinderen onder 12 jaar zullen niet meer kunnen sporten of naar de jeugdbeweging kunnen. Hiermee gaat ze een stap verder dan de Vlaamse overheid, “omdat we merken ook dat het coronavirus steeds meer bij kinderen onder 12 jaar circuleert.”
In Vilvoorde en Machelen kiest men ervoor om de maatregelen versneld door te voeren, maar wat nog opvallender is: ze voeren vanaf vannacht een ‘avondklok’ in. Je mag er niet meer buitenkomen tussen 22 uur en 6 uur. Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte hoopt dat ook de andere gemeenten uit de Vlaamse rand deze maatrgelen zo snel mogelijk zullen doorvoeren.
(Lees verder onder de foto)
Ook Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani laat weten dat hij niet wil wachten: “De cijfers zijn slecht, in het hele land. We moeten nu handelen. Elke dag telt.” In Leuven gaan de maatregelen dan ook woensdagnacht al in. Ridouani geeft aan vooral bezorgd te zijn over het ontbreken van het onderwijs in de nieuwe maatregelen. Leuven besliste eerder deze week al dat secundaire scholen na de verlengde herfstvakantie tot aan de examenperiode in december overstappen op deeltijds afstandsonderwijs voor de 2de en 3de graad.
Gemeente Lennik kondigde maandag al aan alle reguliere activiteiten van vrijetijdsverenigingen tijdelijk te verbieden. Deze uniforme maatregel geldt voor alle verenigingen bij zowel +12 als -12 jarigen indoor en outdoor.
Limburg
Ook Sint-Truiden beslist om niet langer te wachten. Daar gaan de maatregelen vanaf woensdag om 18 uur al in. “Er is geen tijd te verliezen. Elk uur telt”, zegt burgemeester Veerle Heeren. “We denken dat dit de juiste beslissing is, omdat er binnen de gemeente heel wat bezorgdheid heerst.”
Het Limburgse Pelt hakte vorige week de knoop al door om niet meer te wachten op de overheid, en besliste toen alle evenementen plat te leggen tot 8 november. Niet veel later klonk hetzelfde geluid in Hamont-Achel, dat de geplande kermis afgelaste en sterk aandrong bij de lokale verenigingen geen evenementen meer te organiseren.
Leopoldsburg legt de nieuwe maatregelen op vanaf donderdag, en vraagt met klem aan alle verenigingen om het contact tussen hun leden onderling zoveel mogelijk te beperken.
Lokale contactopsporing leert dat het virus ook het verenigingsleven is binnengedrongen, daarom moet het stilgelegd worden
West-Vlaanderen
Burgemeester van Oostende Bart Tommelein pakt het naar eigen zeggen pragmatisch aan: hij legt geen onmiddellijke sluiting op, maar kijkt per geval wat mogelijk is. “Zo kunnen de Mercator en De Grote Post wel meteen sluiten. In het Ensormuseum bijvoorbeeld worden de reservaties nog uitgevoerd, maar we nemen geen nieuwe meer aan.”, aldus Tommelein. Veel verenigingen lieten er wel al spontaan weten hun activiteiten stil te leggen.
Burgemeester van Wingene Hendrik Verkest (CD&V) was er sneller bij en legde vorige week al alle evenementen plat. “We kunnen het ons niet veroorloven om nog een week te wachten op aangepaste protocollen en ondernemen daarom onmiddellijk actie”, klonk het toen. “We willen erger voorkomen en moeten ingrijpen. Dat doen we door ons verenigingsleven en alle evenementen in onze gemeente twee weken volledig stil te leggen.” Niet veel later werd in Meulebeke dezelfde ingrijpende beslissing genomen.
Ook het West-Vlaamse Pittem volgde een dag later het voorbeeld van Wingene en legde het lokale verenigingsleven twee weken lang stil. “Lokale contactopsporing leert dat het virus ook het verenigingsleven is binnengedrongen”, verklaarde burgemeester Ivan Delaere (CD&V) deze beslissing.
Burgemeester van Oudenburg Anthony Dumarey (Open Vld) wil geen dag langer wachten en voert daarom de maatregelen in vanaf woensdagavond, om 21 uur. “Jeugdsporttrainingen kunnen wel doorgaan”, voegt sportschepen Ulrike Vanhessche (sp.a) toe. “De sporthal blijft dus geopend voor de jeugdtrainingen en de sportkampen tijdens de herfstvakantie.” Evenementen in stedelijke gebouwen zijn er al twee weken niet toegestaan - en dat tot 15 januari 2021. Nu wordt hieraan toegevoegd dat ook evenementen buiten, zoals kermissen, rommelmarkten, kerstmarkten, winterdorpen en schaatsbanen tot januari niet toegelaten zijn.
Ook Koksijde wacht niet op vrijdag. “Onze musea sluiten we woensdag al”, laat burgemeester Marc Vanden Bussche (LB) weten. “Ook CasinoKoksijde gaat onmiddellijk op slot. Het zwembad Hoge Blekker sloten we eerder deze week al nadat een medewerker positief had getest op covid-19. Samen met de pastoor hebben we beslist om tijdens de herfstvakantie tot en met 11 november geen erediensten te organiseren in de kerken.”
(Lees verder onder de foto)
Ook voor Ruiselede is de afgelasting van de sportactiviteiten niet nieuw. Alle sportactiviteiten in clubverband werden vorige week voor twee weken verboden. De jeugdverenigingen en socioculturele verenigingen bleven er wel nog buiten schot, maar worden nu door de nieuwe maatregelen van de Vlaamse overheid dus vanaf vrijdag toch aan banden gelegd.
Het West-Vlaamse Tielt besloot vorige week het voorbeeld van Wingene niet te volgen, maar het stadsbestuur vroeg wel al aan de lokale verenigingen om zich te beperken tot de hoofdactiviteiten.
Oost-Vlaanderen
Het lokaal bestuur van Destelbergen neemt extra maatregelen en annuleert alle activiteiten voor alle leeftijden. Ook voor kinderen jonger dan 12 jaar. Voor ouders in essentiële beroepen en in noodgevallen is er opvang voor kinderen voorzien. “We nemen die beslissing met heel veel tegenzin, maar met het volle verstand. Preventieadviseurs geven ons aan dat ook kinderen bijdragen tot de verspreiding van het virus. Wat we nu doen, is doorslaggevend voor de komende weken. Liever de korte pijn dan maandenlange ellende”, aldus burgemeester Elsie Sierens (Open Vld).
Ook in Gent ziet burgemeester Mathias De Clercq het niet zitten om te wachten op vrijdag. Hij zorgt er met een burgemeestersbesluit voor dat de maatregelen in Gent ingaan in de nacht van woensdag op donderdag. “We hadden bijkomende en uniforme maatregelen gevraagd, en die zijn er gekomen”, aldus De Clercq. “Maar er is geen tijd te verliezen.”
Nog in Oost-Vlaanderen gaan Sporthal De Rijdt en zwembad Poseidon in Brakel vervroegd toe: woensdag is de voorlopig laatste openingsdag. De burgemeester had ook al een politiebesluit uitgevaardigd, waarmee hij een verbod op jeugdvoetbal instelde tot en met 8 november.
Ook Denderleeuw kiest ervoor de maatregelen woensdagavond al te laten doorgaan, maar verbiedt sportactiviteiten ook voor kinderen van -12. “Kinderen jonger dan 12 jaar komen met andere kinderen in contact en daarna met hun eigen gezinsleden. Dit verhoogt de kans op verdere verspreiding van het virus”, verklaart burgemeester Jo Fonck (LvB) zijn beslissing. De geplande gemeentelijke sportkampen tijdens de herfstvakantie worden hierdoor ook geannuleerd.
Ook Aalst grijpt nu al in, en snel. Vanaf woensdagavond sluit de stad het stedelijk museum, het stedelijk zwembad, fitnesscentra en bowlingcentra. Ook cultureel centrum De Werf sluit de deuren. “Aan de hogescholen wordt gevraagd om vanaf donderdag reeds over te schakelen op afstandsonderwijs”, aldus burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). “Dit is niet de zoveelste oproep. Dit is bittere ernst”, klinkt het nog.
Erpe-Mere voert de maatregelen dan weer per direct in. Ook vinden ze dat vrijetijdsactiviteiten opgeschort moeten worden, ongeacht de leeftijd van de deelnemers. Daardoor zijn de geplande (sport)kampen in de herfstvakantieverboden, enkel de gemeentelijke kampen mogen nog doorgaan. Zo wil de gemeente zorgen voor voldoende opvangmogelijkheden, zoals opgelegd door de overheid.
Gemeente Lebbeke sluit alle sportaccomodaties woensdag al, met onmiddellijke ingang. De werking en alle activiteiten van verenigingen worden stopgezet, zowel in de sport, jeugd en cultuur en voor alle leeftijden, ook voor -12. De gemeente zal ook geen vergunningen meer verlenen voor acties en evenementen waarop publiek, al dan niet in besloten kring, is toegelaten. Ook alle cultuurinfrastructuur wordt gesloten, met uitzondering van bibliotheek en academie. Ook worden de sportkampen die gepland waren in de herfstvakantie geannuleerd. “Sporten en spelen blijven uiteraard nog steeds belangrijk, maar dan wel in eigen bubbel en outdoor”, zegt burgemeester Raf De Wolf (N-VA) over deze beslissing.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hamme/Buggenhout/Zele
Vaccinatiedorp in sporthal Meulebroek blijft draaien: komende week 340 prikken uit te delen
Het vaccinatiedorp in de sporthal Meulebroek in Hamme, waar de inwoners van Hamme, Buggenhout en Zele hun prik tegen het coronavirus krijgen, blijft draaien. Er zullen aanstaande week 340 vaccins uitgedeeld worden. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
-
Eksaarde
KFC Eksaarde-speler Matthias schrijft mee aan actieplan tegen discriminatie in Belgisch voetbal: “Machocultuur uit voetbal bannen”
Samen met 19 andere vertegenwoordigers uit de voetbalgemeenschap werkte voormalig Mister Gay en KFC Eksaarde-voetballer mee aan een nieuw actieplan tegen racisme en discriminatie in het Belgisch voetbal. “Er is nog werk aan de winkel in het wereldje”, getuigt hij. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Arendonk
Fietsen Luc heropent 7 maanden na verwoestende brand
Luc Wynants heeft zijn fietsenzaak heropend in het centrum van Arendonk. ‘Fietsen Luc’ raakte vorige zomer zwaar beschadigd door een verwoestende brand. “We zijn enorm blij dat we na al die maanden kunnen terugkeren”, zegt Luc Wynants. -
Brugge
Alsof er nog niet genoeg verkeersellende is, nu ook werken aan verkeerslichten van Gulden-Vlieslaan
Op dinsdag 9 maart starten werken langs de Gulden-Vlieslaan in Brugge. Dat is de ringweg tussen de Bloedput en de Komvest. Alle verkeerslichten krijgen een nieuwe bekabeling. Dat betekent nog meer verkeersellende in en rond Brugge.