Zeven foorkramers vervolgd voor wegblokkade

Zeven foorkramers moeten in januari voor de rechtbank verschijnen. In maart 2014 hadden ze een kruispunt op de Singel bezet, omdat de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken opgedoekt ging worden.

Op 26 maart 2014 hadden honderden foorkramers tijdens de ochtendspits de Singel geblokkeerd. Niemand mocht nog passeren. Er was beslist dat de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken ging verhuizen naar Park Spoor Oost. Iets wat bij de foorkramers in het verkeerde keelgat was geschoten. Na een blokkade van enkele uren was de maat voor de Antwerpse burgemeester Bart De Wever vol.

Kermisfamilie

De politie kreeg de opdracht op de blokkade op te ruimen en op de Singel weer vrij te maken. Wat volgde, was een confrontatie tussen de gespecialiseerde politieteams en de foorkramers. Frank Delforge, lid van een van de bekendste kermisfamilie, werd geviseerd, omdat hij beschouwd werd als één van de leiders.

Delforge wilde de sleutels van zijn truck niet afgeven: drie agenten sleurden werd hij hem uit zijn cabine gesleurd. De arrestatie werd door tientallen fotografen en cameramannen gefilmd.

Nadien diende Frank Delforge klacht in tegen de politie wegens buitensporig geweld en liet zijn kwetsuren en blauwe plekken door een arts vaststellen. Het Antwerpse gerecht onderzocht de feiten, maar op het einde van de rit stelde de raadkamer de agenten buiten vervolging.

Maar het gerecht had ook een onderzoek opgestart tegen de foorkramers. Zeven van hen zullen terechtstaan voor het belemmeren van het verkeer, voor weerspannigheid, bendevorming, bedreiging met een wapen en slagen en verwondingen aan een agent. Het proces begint op 12 januari. De foorkramers riskeren fikse straffen. (KAV)

De confrontatie tussen foorkramers en politieteams in maart 2014 was hevig.
laenen De confrontatie tussen foorkramers en politieteams in maart 2014 was hevig.