Zemstse burgemeester ruilt sjerp even voor borstel en steen op WK curling: “Ons meten met wereldtop”

Veerle Geerinckx verdedigt ons land vanaf zaterdag in het Noorse Stavanger

Veerle Geerinckx beoefent nog geen twee jaar curling, maar staat komende week wel op het WK in Stavanger.
RV Veerle Geerinckx beoefent nog geen twee jaar curling, maar staat komende week wel op het WK in Stavanger.
Geen sjerp dezer dagen voor Zemsts burgemeester Veerle Geerinckx. Ze vertoeft momenteel namelijk in het Noorse Stavanger, waar ze vanaf zaterdag samen met Dirk Heylen ons land verdedigt op het WK curling voor gemengde teams. De voorbije maanden stond ze – tussen het werk als burgemeester door – wekelijks tien uur op het ijs. “Nu kunnen we ons eindelijk meten met de wereldtop.”

Anderhalf jaar geleden zette Veerle Geerinckx (N-VA) haar eerste stappen op het ijs in de toen pas geopende curlinghal in de Zemstse deelgemeente Elewijt – de enige in ons land overigens. Dat de burgemeester van Zemst zaterdag samen met Dirk Heylen, medewerker bij Sport Vlaanderen, onze nationale kleuren mag verdedigen op het wereldkampioenschap curling in het Noorse Stavanger, had ze bij haar eerste kennismaking met de borstel en de steen dan ook nooit durven dromen. Maar donderdagochtend landde ze wel degelijk in Noorwegen, waar ze de komende dagen voor één van de grootste uitdagingen in haar leven staat. “Met welke ambitie we aan dit WK beginnen? Geen (lacht)”, aldus Veerle Geerinckx. “We zien wel waar we belanden. Aan de voorbereiding zal het in ieder geval niet gelegen hebben, want de voorbije maanden stonden we elke week gemiddeld tien uur op het ijs om te trainen. Aangezien ik geen politieke mandaten cumuleer, kon ik de trainingen perfect in mijn agenda plaatsen.”

Veerle Geerinckx en Dirk Heylen beginnen zaterdagochtend om 9 uur aan hun WK curling Mixed Double in Noorwegen.
rv Veerle Geerinckx en Dirk Heylen beginnen zaterdagochtend om 9 uur aan hun WK curling Mixed Double in Noorwegen.

Zaterdagochtend start het WK voor de burgemeester en Dirk Heylen om 9 uur tegen Schotland. Nadien volgen wedstrijden tegen Duitsland (zondag om 11.15 uur), Estland (zondag om 21 uur), thuisland Noorwegen (maandag om 17.45 uur), Mexico (dinsdag om 14.30 uur), Litouwen (woensdag om 8 uur) en Slovakije (donderdag om 12.30 uur). De top twee van elke poule stoot door naar de zestiende finales en de vier beste derdes krijgen ook een ticket voor de eindronde. “We hopen stand te kunnen houden in de poule, maar willen hier vooral veel plezier aan beleven”, aldus nog Geerinckx. “Eindelijk kunnen we ons meten met de absolute wereldtop. Op die manier komen we meteen te weten waar we staan.”

Olympische Winterspelen

Als Geerinckx en Heylen een uitzonderlijke prestatie neerzetten in Stavanger komen ze mogelijk in aanmerking voor een deelname aan de Olympische Winterspelen in 2022 in China, al worden daar slechts tien gemengde teams toegestaan. “Een kwalificatie voor het grootste sportevenement zou heel bijzonder zijn”, beseft de Zemstse burgemeester. “Maar voor ons is het geen doel op zich. Uiteraard zou het fantastisch zijn moesten we erin slagen.”

Ongeacht of Geerinckx de poulefase overleeft of niet, blijft de burgemeester tot eind deze maand in Noorwegen. Tot dan is eerste schepen Greta Lauwers (VLAM) waarnemend burgemeester in Zemst.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.