Week voor avondmarkt blaast organisator af: “Gemeente leverde de vergunningen niet op tijd, de marktkramers hadden dus al ergens anders toegezegd”

Burgemeester weerlegt aantijgingen

Denis Van Boxem (links) moet de avondmarkt in laatste instantie afblazen.
Dieter Nijs Denis Van Boxem (links) moet de avondmarkt in laatste instantie afblazen.
Er komt op zaterdag 5 oktober geen tweede editie van de avondmarkt in Zemst. Nochtans had organisator Denis Van Boxem zo goed als alle voorbereidingen getroffen, maar door een tekort aan deelnemende marktkramers blaast hij het hele evenement af. “De gemeente leverde de benodigde vergunningen niet op tijd”, klinkt het. Burgemeester Geerinckx weerlegt deze aantijgingen.

Met 110 marktkramers en honderden bezoekers was de eerste editie van de Zemstse avondmarkt vorig jaar een onverhoopt succes. Reden te meer dus voor organisator Denis Van Boxem om dit jaar een gevolg aan het succesverhaal te breien. Althans, dat was het plan. De Zemstenaar had zaterdag 5 oktober geprikt als datum voor de avondmarkt, maar moet het hele evenement nu – iets meer dan een week voor datum - plots afblazen. “Daar waar ik vorig jaar nog ruim honderd marktkramers had, kwam ik nu aan amper vijftig deelnemers”, vertelt Van Boxem. De oorzaak van die lagere opkomst legt hij vooral bij de werking van de gemeente. “De aanvraag van de vergunningen verliep dit jaar een pak moeilijker. Vorig jaar duurde het amper twee weken voor ik alle vergunningen kreeg, nu heb ik er twee tot zelfs drie maand op moeten wachten. Pas begin september werd het finale licht op groen gezet. Daarom kon ik de marktkramers  pas veel later op de hoogte brengen. Gevolg? Een groot deel had inmiddels al elders toegezegd.”

5.000 euro kosten

En dus zag de organisator zich naar eigen zeggen genoodzaakt om het hele evenement af te blazen. “Om een financieel fiasco te vermijden”, laat Van Boxem weten. “De onkosten lopen op tot zowat 5.000 euro. Omdat ik ‘slechts’ vijftig marktkramers wist te strikken, zou ik amper 1.400 euro ontvangen. Het risico op een financiële put is met andere woorden veel te groot. Ook voor de kinderen is dit jammer, want ik had tien kermiskramers gevonden. Zij zullen nu ook niet komen.”

De jaarmarkt van Zemst, die ook door Denis Van Boxem georganiseerd wordt, komt niet in het gedrang.
Dieter Nijs De jaarmarkt van Zemst, die ook door Denis Van Boxem georganiseerd wordt, komt niet in het gedrang.

Burgemeester Veerle Geerinckx (N-VA) zegt dat de organisator na de evaluatie van de eerste editie enkele restricties meekreeg  voor de tweede editie. “Dat ging dan voornamelijk over veiligheid, zoals het voorzien van de nodige afstand tussen de kraampjes zodat de hulpdiensten vlot door kunnen”, aldus Geerinckx. “We merkten dat hij er te weinig rekening mee hield. Maar ook andere regels werden niet helemaal nageleefd. We hebben hem daar meermaals aan herinnerd, zonder resultaat. Desondanks hebben we toch de vergunningen afgeleverd. Dat het volgens hem onze fout is dat het verkeerd liep, is niet correct.”

Draaiboek

Om zulke toestanden in de toekomst te vermijden, brengt de gemeente binnenkort een draaiboek voor evenementen uit. Daarmee kunnen organisatoren duidelijk nagaan wat nodig is om een activiteit te organiseren.

Of er volgend jaar opnieuw een avondmarkt komt, weet Van Boxem nog niet. De Pinksterjaarmarkt, die eveneens door hem georganiseerd wordt, komt niet in het gedrang.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.