Te weinig inschrijvingen? Geen kerstmarkt!

VERENIGINGEN KRIJGEN KOUDE DOUCHE WEEK VOOR EVENEMENTEN

Roos Lecluyse van hobbywinkel Het Creatieve Visje had alles al klaar om te verhuizen naar de kerstmarkt. "Waar moet ik nu met al die spullen heen?", vraagt ze zich af.
Foto Lukas Roos Lecluyse van hobbywinkel Het Creatieve Visje had alles al klaar om te verhuizen naar de kerstmarkt. "Waar moet ik nu met al die spullen heen?", vraagt ze zich af.
Amper een week voor de kerstmarkten van Zemst (9 december) en Hofstade (10 december) zouden plaatsvinden, heeft organisator Hans Van Gool beslist om alles af te blazen. Reden? Te weinig inschrijvingen en organisatorische problemen. Een domper voor de verenigingen die wél present zouden tekenen. "Waar moeten we nu met onze spullen heen?", klinkt het.

Al verschillende jaren zet Hofstadenaar Hans Van Gool zijn schouders onder de kerstmarkten van Zemst en Hofstade. Die worden elk jaar in een en hetzelfde weekend georganiseerd. Op zaterdag wordt het Plein van de Verdraagzaamheid in Zemst traditioneel in de kerstsfeer ondergedompeld, een dag later is dat het geval in het Ontmoetingscentrum in Hofstade. Dit jaar stond de kerstmarkt in Zemst op zaterdag 9 december gepland, terwijl Hofstade op zondag 10 december aan de beurt was. Tot deze week plots op de Facebookpagina van de kerstmarkt het bericht verscheen dat alles afgeblazen wordt.

Weinig inschrijvingen

"Er waren dit jaar te weinig inschrijvingen", zegt Hans Van Gool. "Daar waar ik het Plein van de Verdraagzaamheid de voorbije jaren zo goed als vol kreeg, hadden nu slechts een tiental verenigingen bevestigd. Hetzelfde verhaal in Hofstade. Bovendien waren er ook wat organisatorische problemen. Daarom heb ik beslist om alles af te blazen. Ik vind het zelf ook bijzonder jammer voor de standhouders, maar ik kon niet anders."


Roos Lecluyse van hobbywinkel Het Creatieve Visje uit Hofstade betreurt dat de kerstmarkten nu nog afgeblazen worden. "Samen met een klant had ik net heel wat spulletjes gemaakt om te verkopen op de kerstmarkt van Hofstade. Alles staat hier al klaar in dozen om volgende week zondag mee te nemen. Waar moet ik nu met al die spullen heen? Ik zal een deel in mijn winkel proberen te verkopen, maar het staat nu al vast dat ik niet alles kwijt zal geraken. Nu nog een plekje veroveren op een andere kerstmarkt is hopeloos."


Ook de organisatoren van de Weerdse Bierfeesten hadden normaal een standje op de kerstmarkt in Zemst. "Het was de bedoeling dat we daar onze eerste voorverkoopkaarten zouden verkopen", vertelt Stijn Bauters. "Voor elke verkochte kaart zouden we één euro aan Zemst 4 Life (een evenement in het kader van de Warmste Week van radiozender Studio Brussel, red.) schenken. Ook de opbrengsten van de speciale bieren die we zouden verkopen, zouden naar dat initiatief gaan. Het is dan ook bijzonder jammer dat alles nu afgelast wordt."

Kleine versie geen optie

De gemeente zat gisteren samen in spoedoverleg en overwoog even om een kleine versie van de kerstmarkt te organiseren. "Maar dat gaan we uiteindelijk toch niet doen", aldus cultuurschepen Koen Vandermeiren (CD&V). "Het is te kort dag en we krijgen dat allemaal niet meer geregeld."


Ondertussen wees Hans Van Gool al enkele verengingen door naar Waver Wintert, de kerstmarkt die volgende week zaterdag in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) georganiseerd wordt. "Daarnaast is het de bedoeling om de kerstmarkten in Zemst en Hofstade volgend jaar wel opnieuw door te laten gaan. Enkele mensen lieten me ondertussen al weten dat ze me willen helpen, want alleen ga ik het niet meer doen", besluit Van Gool.