Sensor voelt wanneer 62 jonge bomen in domein Sport Vlaanderen water nodig hebben

De bomen in het domein Sport Vlaanderen in Hofstade krijgen water wanneer een sensor aangeeft dat ze 'dorst' hebben.
© Bart Leye De bomen in het domein Sport Vlaanderen in Hofstade krijgen water wanneer een sensor aangeeft dat ze 'dorst' hebben.
In het domein Sport Vlaanderen in Hofstade krijgen 62 jonge bomen water… wanneer een sensor aangeeft dat ze ‘dorst’ hebben. Het gaat om bomen die in het najaar aangeplant werden.

“De eerste drie jaar moeten bomen regelmatig water krijgen om hen alle kansen om te groeien te geven”, zegt Bram Luyten, centrumverantwoordelijke van het domein Sport Vlaanderen in Hofstade. “Zodra de bomen goed gesetteld zijn, kunnen ze zelfstandig verder. Er werd geopteerd voor twee soorten die goed bestand zijn tegen droogte en gedijen op onze zandgrond. Het overgrote deel van de bomen werd aangeplant op onze ligweides om zo op een natuurlijke wijze een frisse en schaduwrijke omgeving te creëren.”

Opvallend: een sensor geeft aan wanneer de bomen ‘dorst’ hebben. De grondsonde geeft een melding wanneer een watergift noodzakelijk is. “Op die manier kan er gericht en zonder verspilling water gegeven worden. Elke boom ontvangt ongeveer honderd liter water per gift.”

© Bart Leye