Nog één keer verse pistolets uit de oven

De laatste broden gaan over de toonbank.
Baert De laatste broden gaan over de toonbank.
Bakkerij Merckx uit Elewijt heeft gisteren voor de laatste keer de verse pistolets uit de oven gehaald. Na negentig jaar en drie generaties gaan de deuren dicht, al gebeurde dat niet onopgemerkt.

Om de laatste dag te vieren, organiseerde de familie Merckx een heus feest met champagne en hapjes. Goed driehonderd klanten tekenden present. "Zoveel volk... Dat hadden we absoluut niet verwacht!", zegt Peter Merckx, broer van uitbaters William en Denise. "Vooral de tentoonstellingen rondleiding werden gesmaakt. Voor de gelegenheid haalden we alle oude foto's van onze familie en de bakkerij van onder het stof. Bezoekers konden zo zelf zien hoe de bakkerij door de decennia heen geëvolueerd is."


De eerste klanten kregen gisteren zelfs nog de kans om de laatste pistolets vers uit de oven te zien komen. "William gaf een rondleiding doorheen de bakkerij, en dat wisten velen te smaken."


Bakkerij Merckx werd in 1928 geopend door grootvader René Merckx. Aanvankelijk nog in Perk, tot hij in 1940 naar Elewijt verhuisde. In 1958 nam Jaak Merckx het over, om zelf in 1988 plaats te maken voor William en Denise. Zij sloten gisteren om 13 uur na dertig jaar hun eigen verhaal in de bakkerij af. "Een emotioneel moment, maar nu gaat ieder zijn eigen weg." (DCFS)