Na 15 jaar zegt Luk Van Biesen Kamer vaarwel: “Einde van nationaal politiek mandaat”

Luk Van Biesen voelde de bui zondag al snel hangen. Hij verliest zijn zitje in de Kamer.
Tomas Sisk / Photo News Luk Van Biesen voelde de bui zondag al snel hangen. Hij verliest zijn zitje in de Kamer.
Vijftien jaar heeft Zemstenaar Luk Van Biesen (58) in de Kamer gezeteld voor Open Vld, maar zondag kon hij zijn zitje niet behouden. “Dit betekent dan ook het einde van mijn nationaal politiek mandaat”, is Van Biesen nuchter. Zondag zorgde hij nog voor opschudding door te zeggen dat het cordon sanitaire in vraag gesteld moet worden. Een uitspraak waar hij nog steeds achter staat.

Op 21 juli 2004 legde Luk Van Biesen de eed af als lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers. Dat deed hij in tegenstelling tot al zijn collega’s niet in het halfrond, maar door de opendeurdag in het kader van de nationale feestdag in een klein kamertje. Zondag had hij gehoopt nog een laatste keer verkozen te geraken in de Kamer. Maar Open Vld kreeg klappen in Vlaams-Brabant en verloor 62.000 stemmen en één zetel. “Als je op een vijfde plaats staat en de partij slechts drie zetels bemachtigt, dan weet je dat het voorbij is”, aldus de Zemstenaar. “Gelukkig had ik me hier mentaal al op voorbereid. Maar dat neemt niet weg dat ik het jammer vind dat mijn nationaal politiek mandaat afgelopen is.”

Cordon

Zondagmiddag zorgde hij nog voor wat commotie door het cordon sanitaire in vraag te stellen. “Daar sta ik vandaag nog steeds achter. Je kan Vlaams Belang, de partij die 18 procent van de Vlamingen achter zich heeft, niet links laten liggen. Maar dat betekent niet dat ik vind dat wij met de Open Vld in zee moeten gaan met het Vlaams Belang. Dat zijn twee aparte zaken.”

Van Biesen zal zich naar eigen zeggen nog bezighouden met de partijwerking van Open Vld in Halle-Vilvoorde en de lokale Zemstse politiek, waar hij de liberalen opnieuw op de kaart wil zetten.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.