Kat sterft nadat dierenbeul staart bijna van lijfje trekt

Evi met zoontjes Lyo en Ziggy. In haar armen zit Neymar, een van haar andere katten.
Foto Lukas Evi met zoontjes Lyo en Ziggy. In haar armen zit Neymar, een van haar andere katten.
Na Zemst-Laar en Zemst-Bos heeft nu ook Elewijt af te rekenen met een kattenbeul. Dinsdagavond trof Evi Panneels uit de Driesstraat haar 'Kit' zwaargewond aan in de tuin van de buren. Het dier was duidelijk ernstig mishandeld, en een spuitje bleek de enige uitweg.

Maandagavond had de vriend van Evi 'Kit' nog zien rondhuppelen in de tuin. Maar een dag later kreeg ze plots een onrustwekkend telefoontje van de buurvrouw. "Onze kat bleek roerloos in haar tuin te liggen", vertelt Evi. "Toen ik haar ging halen, wist ik meteen dat er iets vreselijks gebeurd was. Haar achterlijf was er erg aan toe... Ik zag meteen dat het kantje boord was. Kit was voor haar leven aan het vechten."

Vijf centimeter

Evi trok meteen naar de dierenarts, en die liet er geen twijfel over bestaan: Kit was zwaar mishandeld. "De kattenbeul heeft dusdanig hard aan haar staart getrokken, dat het inwendige deel van die staart vijf centimeter verschoven is", zegt Evi. "Ook had ze zware verwondingen aan het rectum. Omdat Kit er zo erg aan toe was, heeft ze meteen een infuus en pijnstillers gekregen. De dierenarts heeft haar ook onder een warmtelamp gelegd, want ze was volledig onderkoeld. Inwendig onderzoek was niet mogelijk omdat Kit te erg verzwakt was." Het was ook niet duidelijk of Kit nog uit de narcose zou geraken. Uiteindelijk bleken haar verwondingen te ernstig, en was een spuitje de enige overblijvende optie.

Meerdere meldingen

Evi laat het hier evenwel niet bij, en deed aangifte bij de lokale politie. Daar kreeg ze te horen dat de wijkagent al enkele weken aan het dossier van een kattenbeul werkt. "De meeste katten - die vaak dezelfde verwondingen hadden - werden dood teruggevonden in een bos", aldus nog Evi. "De vraag blijft waarom de beul zijn 'werk' bij Kit niet afgemaakt heeft. Het verontrust me dat hij haar zo zwaargewond achtergelaten heeft."


Bij de lokale politie bevestigt men dat er meerdere meldingen van mishandelde katten binnen kwamen. "Al gaat het hier wel om voorvallen in Zemst-Bos en Zemst-Laar", zegt Ben Weyn, waarnemend wijkagent van Elewijt. "Uit de buurt van de Driesstraat kwamen geen andere meldingen binnen." Het onderzoek loopt intussen, maar voorlopig werd nog niemand opgepakt. "Ik hoop dat er snel een doorbraak is", aldus Evi. "Want ik vraag me af tot wat zo'n beul in staat is. Ik heb nog twee katten en ik laat hen nu met een bang hartje buiten. Ze opsluiten heeft geen zin, want ze snakken naar de buitenlucht." (RDK)