Gemeente legt Pinkstermarkt onder loep

OPPOSITIEPARTIJ VRAAGT ZICH AF WAT ER MET OPBRENGSTEN GEBEURT

De jaarmarkt lokt elk jaar heel wat volk naar het centrum van Zemst.
Archief Lukas De jaarmarkt lokt elk jaar heel wat volk naar het centrum van Zemst.
Het schepencollege van Zemst heeft de organisatie van de Pinksterjaarmarkt gevraagd om voortaan transparanter te zijn en de jaarrekeningen openbaar te maken. Oppositiepartij Groen wil dat de gemeente kort op de bal speelt "omdat de werking binnen de vzw niet altijd even koosjer verloopt". Organisator Denis Van Boxem begrijpt de beschuldigingen aan zijn adres niet.

De Pinksterjaarmarkt is elk jaar een schot in de roos. Honderden bezoekers kuieren er langs de tientallen verschillende kraampjes. Volgend jaar is de jaarmarkt al aan haar 41ste editie toe. Maar volgens oppositiepartij Groen schort er wel wat aan de organisatie. Zo zou de vzw Pinksterfeesten niet in orde zijn met de wetgeving. "De oprichting - inmiddels 32 jaar geleden - werd opgenomen in het Belgisch Staatsblad, maar nadien verscheen er niets meer in dat Staatsblad", weet voorzitter Danny Verbelen. "Nochtans moet elke wijziging in de Raad van Bestuur gepubliceerd worden. Ook vragen we ons af wat er gebeurt met de opbrengsten die afkomstig zijn van het standgeld dat de standhouders betalen. De gemeente verleent elk jaar logistieke steun aan de Pinksterjaarmarkt, maar zou de organisatie ervan beter eens tegen het licht houden. Blijkt dat er heel wat problemen en onwettigheden zijn, dan moet de gemeente ook anderen durven oproepen zich kandidaat te stellen voor de organisatie."

Jaarrekeningen

Volgens schepen Piet Van Grunderbeek (N-VA) werd de vzw inmiddels op de vingers getikt, al is het niet de gemeente maar wel de federale overheid die de vzw's moet controleren. "We hebben gevraagd om voortaan volledig transparant te werken", klinkt het. "Zo willen we dat de samenstelling van de bestuursraad in het Staatsblad verschijnt en willen we dat de organisator de jaarrekeningen voorlegt. Gebeurt dat niet, dan kunnen we binnen het schepencollege beslissen dat de Pinksterjaarmarkt voortaan door iemand anders of door de gemeente georganiseerd moet worden. De organisator liet ons ondertussen wel al weten dat hij bereid is om de verplichtingen na te komen."


Van Grunderbeek benadrukt ook dat er verder geen problemen zijn met de organisatie van het evenement op zich. "Het is elk jaar een succes en we krijgen geen klachten. Op dat vlak verloopt de organisatie met andere woorden vlekkeloos."

"Politieke spelletjes"

Denis Van Boxem, die de Pinksterjaarmarkt ondertussen al enkele jaren organiseert, is niet opgezet met de kritiek van Groen. "Het lijkt erop dat de oppositiepartij de Pinksterjaarmarkt, toch één van de grootste evenementen in Zemst, via politieke spelletjes kapot wil krijgen", luidt het. "Na de dood van mijn echtgenote heb ik inderdaad wat minder papierwerk gedaan, maar ik ben wel degelijk met alles in orde. Volgend jaar staat de 41ste editie op het programma, maar na deze heisa weet ik niet of die er nog zal komen. Deze beschuldigingen zijn zeer laag bij de grond."