Dieven slaan opvallende slag in kinderboerderij: duizenden bijen gestolen

Jaarlijkse opbrengst honingverkoop die een tiende van kosten ’t Gulderijtje dekt in gedrang

Gert Van den Houte begrijpt niet dat dieven met zijn bijen aan de haal gingen.
Lukas Gert Van den Houte begrijpt niet dat dieven met zijn bijen aan de haal gingen.
Kinderboerderij ’t Gulderijtje in Weerde heeft afgelopen weekend wel heel speciale dieven over de vloer gekregen. Ze gingen namelijk met een bijenpak, een veger en enkele duizenden bijen aan de haal. Daardoor dreigt de verkoop van de bijenhoning, die een tiende van de jaarlijkse kosten van de kinderboerderij dekt, een knauw te krijgen. De eigenaar van ’t Gulderijtje dient een klacht in.

Gert Van den Houte, die de kinderboerderij zeven jaar geleden opende om de sociale cohesie tussen de buren in de Gulderij in Weerde te bevorderen, moest afgelopen weekend toch een paar keer met de ogen knipperen toen hij zag welke buit dieven gemaakt hadden. “Toen ik zondag naar het bijenhotel wilde, vond ik mijn bijenpak niet meer”, vertelt Van den Houte. “Ik was er nochtans zeker van dat ik het op de vertrouwde plaats gelegd had. Al snel werd duidelijk dat er iets niet koosjer was, want ook de veger waarmee ik de bijen van de raten moet vegen zonder ze te beschadigen, was verdwenen. Bij het openen van enkele bijenkasten wist ik meteen dat er meer aan de hand was. In de kasten zaten namelijk beduidend minder bijen dan normaal. Ik schat dat er zeker enkele duizenden bijen verdwenen zijn.”

Opbrengst honingverkoop

De diefstal bezorgt Gert Van den Houte heel wat kopzorgen. Zo dreigt de opbrengst van de honing die de bijen produceren dit jaar een pak lager dan normaal te zijn. “En laat die jaarlijkse opbrengst nu net ongeveer een tiende van de kosten van de werking van de boerderij dragen. Vorig jaar haalden we 1.600 euro op met de honingverkoop. Als de dieven met een aanzienlijk aantal bijen aan de haal zijn, dan kan dit uiteraard gevolgen hebben voor de honingproductie. Daarnaast is het ook bijzonder jammer dat de daders het werk dat ik met hart en ziel doe zomaar vernielen.”

In totaal telt kinderboerderij 't Gulderijtje zowat 30 bijenkasten.
Lukas In totaal telt kinderboerderij 't Gulderijtje zowat 30 bijenkasten.

De oprichter van de kinderboerderij roept buurtbewoners die afgelopen weekend iets verdachts gezien hebben op om dat te melden. Of hij extra maatregelen zal nemen om dergelijke toestanden te vermijden, weet hij nog niet. “Ik kan moeilijk camera’s inzetten om een bijenhotel te bewaken”, klinkt het. “Ik zal bekijken wat ik wel nog kan doen. In ieder geval dien ik een klacht tegen onbekenden in bij de lokale politie.”

Het is de eerste keer dat de kinderboerderij met diefstal te maken krijgt. “Al brak iemand enkele jaren geleden de boerderij wel binnen… om zijn vogels in de vogelkooien te droppen”, aldus nog Van den Houte. “Toen werden we plots wat dieren rijker, nu is het jammer genoeg omgekeerd.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Janssen

    Wie heeft er belang bij dat bijen en daardoor de méns verdwijnt?Mensen moeten alert zijn als er opeens in hun omgeving bijen opduiken en honing verkocht wordt.Oproep doen op sociale media om dit tuig te vinden en zwaar te straffen. Waar gaat het in Godsnaam toch maar naartoe?!!