Dierenbeul heeft het gemunt op katten

IN MAAND TIJD AL VIJF POEZEN VERDWENEN IN GEHUCHTEN ZEMST-BOS EN ZEMST-LAAR

Steffi Verheyden aan haar paardenstal.
Foto Lukas Steffi Verheyden aan haar paardenstal.
Steffi Verheyden uit Zemst-Bos en de lokale politie hebben de jacht ingezet op een dierenbeul die het gemunt heeft op katten. Zo verloor ze de voorbije zeven jaar al haar zeven poezen. Twee werden brutaal afgemaakt, vier waren plots spoorloos en één stierf vermoedelijk door ziekte. De voorbije maand alleen al verdwenen vijf katten, waaronder drie van Steffi, met de noorderzon.

Vier jaar geleden verhuisden Steffi Verheyden en haar man naar de Verbeetweg in Zemst-Bos. Omdat ze een stal met paarden hebben, besloten ze katten te nemen. "Die moesten de ratten- en muizenpopulatie beperken", aldus Steffi. Maar het koppel moest de voorbije vier jaar noodgedwongen afscheid nemen van al haar zeven poezen.

Gapende schotwonde

"De hel begon in mei 2013. Onze toen 8 jaar oude Sumi lag in onze stal en had een gapende schotwonde aan de schouder. Haar pootje hing enkel met nog wat vacht vast. We hebben toen maar liefst 1.000 euro betaald om haar pootje te amputeren, maar enkele dagen later overleed ze. Een jaar later verdween onze drie maanden oude Satchmo. We hebben hem nooit teruggevonden. Nog een jaar later lag Ayo plots doodziek voor onze deur. We hebben hem noodgedwongen moeten laten inslapen. Vermoedelijk is hij gewoon ziek geworden, al hebben we de exacte doodsoorzaak nooit gekend. In mei vorig jaar troffen we Prutsie dan weer dood aan in een veld achter ons huis. Ze werd de kop ingeslagen."

Plots verdwenen

Afgelopen maand moesten Steffi, haar man en haar anderhalf jaar oude dochter afscheid nemen van hun laatste drie katten. "Van Tuxedo ontbreekt sinds begin januari elk spoor, terwijl Simba en Snowie wat later plots verdwenen waren", gaat Steffi Verheyden verder. "Volgens de dierenarts zijn de afgelopen weken nog twee andere katten met de noorderzon verdwenen. Dit kan geen toeval zijn. Iemand moet het gemunt hebben op de beestjes."

Klacht ingediend

Steffi diende gisteren een klacht in bij de lokale politie KASTZE (Kampenhout-Steenokkerzeel-Zemst). "Het klopt dat er de laatste tijd enkele verdachte verdwijningen van katten in de omgeving van Zemst-Bos en Zemst-Laar zijn", zegt commissaris Filip Anthoon. "Bij de katten die dood teruggevonden werden, waren aanwijzingen dat er mogelijk een dierenbeul aan het werk is. Iedereen die iets verdacht gezien heeft, kan zich melden bij de wijkpolitie van Zemst. Voorlopig is er nog geen spoor van de dader."

"Wees waakzaam"

Ook Steffi is zelf een zoektocht naar de dierenbeul gestart. Zo hing ze gisteren een affiche bij de dierenarts waarmee ze iedereen oproept om waakzaam te zijn en meteen de politie te verwittigen bij verdachte zaken. "Ondanks dat we doodgraag katten zien en ze de ratten- en muizenpopulatie in onze stallen helpen beperken, gaan we momenteel geen nieuwe poezen kopen. Zolang de dierenbeul rond loopt, lopen de beestjes gevaar. Jammer, maar zeven katten in vier jaar tijd verliezen komt heel hard aan. Ik hoop dat de beul snel gevat kan worden, want dierenmishandeling is het lafste dat bestaat."