Al vijf jaar het cement van de wijk

KINDERBOERDERIJ 'T GULDERIJTJE HEEFT WAT TE VIEREN

Initiatiefnemer Gert met Anja, Bram en Jelka aan 't Gulderijtje.
Foto Lukas Initiatiefnemer Gert met Anja, Bram en Jelka aan 't Gulderijtje.
Het begon als een kleinschalig project om de buren wat dichter bij mekaar te brengen, maar vijf jaar later telt kinderboerderij 't Gulderijtje in Weerde al meer dan honderd dieren. Dat wordt vandaag gevierd met een groot feest. "Zo'n succes had ik echt niet verwacht", geeft initiatiefnemer Gert Van den Houte toe.

"Of we er later een kinderboerderij zoals in Bokrijk van willen maken? Niet echt, maar we zien wel wat de toekomst brengt." Het zijn de woorden van Gert Van den Houte toen de eerste plannen van 't Gulderijtje tot stand kwamen. Vandaag, vijf jaar later, heeft hij echter een mini-Bokrijk gecreëerd. Zijn kinderboerderij in De Gulderij in Weerde telt namelijk al meer dan honderd dieren. Paarden, ezels, een alpaca, varkens, pauwen, ganzen, kippen, en noem maar op: allemaal vonden ze hun weg naar de deelgemeente van Zemst. "Dat we zo groot zouden worden, had ik echt niet verwacht", knikt Van den Houte, die het project uit de grond stampte om de buren wat dichter bij mekaar te brengen. "Mensen kwamen steeds minder vaak buiten", legt hij uit. "Daardoor verdween het sociaal contact in de wijk. Daar wilde ik verandering in brengen."


Vijf jaar later is hij daar naar eigen zeggen in geslaagd. "Haast dagelijks zie je buren tussen de dieren wandelen. Ze spreken elkaar aan, waardoor iedereen elkaar ook beter leert kennen. Bovendien kunnen ze regelmatig groenten uit de moestuin halen, of brengen wij groentepakketten van deur tot deur. Je merkt echt dat heel dit project de mensen dichter bij elkaar gebracht heeft."

Bekend voorbij de grenzen

Maar intussen heeft de kinderboerderij ook buiten de straat en zelfs buiten de gemeentegrenzen bekendheid verworven. "Elk dier krijgt een meter of een peter", klinkt het. "Daaruit kunnen we duidelijk afleiden dat ook heel wat mensen van buiten Zemst naar hier afzakken. Daar waar de eerste meters en peters voornamelijk buren waren, zien we nu dat ze ook van veel verder komen. Waar we dit succes aan te danken hebben? Ons doorzettingsvermogen speelt zeker een rol. Met drie buren zijn we dagelijks bijna drie uur in de weer om de dieren te verzorgen. Ook zijn de weides altijd proper. Dat lijken de mensen te appreciëren."


In vijf jaar tijd wist 't Gulderijtje al drie keer uit te breiden, en inmiddels bestrijkt de kinderboerderij al een terrein van twee hectare. "Elk jaar zeggen we dat we niet meer gaan uitbreiden, maar daar kunnen we ons duidelijk niet aan houden. (lacht) Momenteel staan er geen uitbreidingen meer gepland, maar zeg nooit nooit. Wel hoop ik binnenkort nog een zeeboe (een kleine koe, red.) te mogen verwelkomen."


Vandaag wordt de vijfde verjaardag van 't Gulderijtje volop gevierd. Vanaf 13 uur zijn er rondleidingen en voor de kinderen is er heel wat animatie. Ook wordt er een zoektocht georganiseerd. Meer informatie op www.gulderijtje.be.