Zelzate viert een hele week einde van Groote Oorlog

“Als eerste Meetjeslandse gemeente betrokken, als laatste bevrijd”

Duitse militairen aan de rijksmiddenschool in de Leegstraat.
Archief Comeet Duitse militairen aan de rijksmiddenschool in de Leegstraat.
Een tentoonstelling in ’t Klooster, lezingen, een nieuwe Vredesboom, een groot jongerenevenement in het park en een concert. Het is duidelijk dat ze het einde van de Groote Oorlog in Zelzate alle eer aan willen doen.

Zelzate heeft met zijn strategische ligging langs de Belgisch-Nederlandse grens en aan het kanaal Gent-Terneuzen een belangrijke rol gespeeld tijdens Wereldoorlog I. Zo kreeg de kanaalgemeente als eerste van alle Meetjeslandse gemeenten het terugtrekkende Belgische leger over de vloer. Koning Albert I bracht er op 8 oktober 1914 zelfs de nacht door en trok nadien met zijn leger richting Eeklo. Op 13 oktober staken de Duitse troepen het kanaal Gent-Terneuzen over. Als meest oostelijke Meetjeslandse gemeente en met zijn ligging aan de dodendraad had Zelzate ook te kampen met vluchtelingen. De plaatselijke kloosters zorgden ervoor dat de vluchtelingen het broodnodige kregen. Ook de Duitse soldaten waren met veel in Zelzate en moesten allemaal ingekwartierd worden. Op de deuren van alle woningen werd het aantal mogelijke logés geschreven.

“Het is een donkere periode uit onze geschiedenis die we nooit mogen vergeten. Zelzate werd als eerste Meetjeslandse gemeente betrokken, maar ook als laatste bevrijd”, zegt schepen van cultuur Kristof Stevelinck (VLD-SD). “Daarom organiseren we van 5 tot en met 11 november een hele week activiteiten rond het einde van de Groote Oorlog.”

Tentoonstelling

Zo kan je in cultuurhuis ’t Klooster naar de tentoonstelling ‘Selzaete in de Eerste Wereldoorlog’ van Valère Van De Voorde. De tentoonstelling is elke dag open van 10 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur. Op donderdag 8 november is er in de bibliotheek een lezing rond de ‘Groote Klassenoorlog’ en planten ze op de hoek van de Suikerkaai en de Oude Westragel een nieuwe Vredesboom. Op vrijdag 9 november is er een academische zitting in ’t Klooster met de voordracht ‘Honderd jaar Grote Oorlog: Vrede verder dan ooit’ van Claude Van De Voorde.

Park wordt belevingseiland voor de jeugd

Het zwaartepunt van de week ter herdenking van de Grote Oorlog ligt in het weekend. “Op zaterdag 10 november  wordt het volledige park dankzij alle jeugdbewegingen omgetoverd tot één groot belevingseiland voor de jeugd. Er is een 15 meter hoge klimmuur, het leger bouwt er een 75 meter lange deathride, er zijn militaire oldtimers, belevingsspelen,…. Het wordt echt zwaar de moeite”, zegt Stevelinck. “’s Avonds organiseren we in COC De Brug een uniek herdenkingsconcert met The Mellvids Big Band.  Op zondag zijn er de traditionele 11 novemberherdenkingen”, besluit Stevelinck. 

Meer info over het volledige programma via www.zelzate.be.

De Zelzaatse Brughuizen ten tijde van Wereldoorlog I
Collectie Comeet De Zelzaatse Brughuizen ten tijde van Wereldoorlog IReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.