Wielertoeristen trotseren rukwinden tot 100 kilometer per uur: “Dennis? ’t Is flandrienweer”

Antoine Van Wettere uit Merelbeke (75) tekende zondag voor een slordige 115 kilometer.
Kristof Vereecke Antoine Van Wettere uit Merelbeke (75) tekende zondag voor een slordige 115 kilometer.
Rukwinden tot 100 kilometer per uur, het clublokaal afgezet wegens stormschade,… niks kan de wielertoerist op zondag van de fiets houden. 42 sportievelingen schreven ’s ochtends in voor de zondagsrit van WTC De Katte in Zelzate. “We steken extra lood in hun zakken”, lacht voorzitster Hilde Burggraeve.

’s Nachts waaide een houten paneel van twintig vierkante meter uit de schutterstoren boven café De Nieuwe Gaumont op de Grote Markt in Zelzate. De burgemeester liet uit veiligheidsoverwegingen prompt een deel van de Grote Markt afzetten. Toch was het zondagochtend gezellig druk in het café. Achter het blauwwitte politielint en tegen de gevel staan tientallen mountainbikes en koersfietsen te blinken. Allemaal voor de jaarlijkse tocht van wielertoeristenclub De Katte. “We hebben overwogen onze rit af te gelasten”, zegt voorzitster Hilde Burggraeve. “Maar dan stellen we tientallen mensen teleur. Bovendien voorspelden ze pas na de middag de ergste rukwinden. Vandaar dat we beslist hebben onze rit toch gewoon door te laten gaan.”

De organisatoren van WTC De Katte.
Kristof Vereecke De organisatoren van WTC De Katte.

Waaiers trekken

Aan het inschrijvingenblad te zien, niet eens zo’n gekke beslissing. De teller stopte zondagochtend bij 42. “Normaal hebben we zeker 200 deelnemers, maar vandaag zijn we blij met alles.” Het parcours laat het beste vermoeden: 50 kilometer vanuit Zelzate, via de winderige Meetjeslandse polders, richting vissersdorp zonder haven Boekhoute en terug. “’t zal waaiers trekken zijn”, lacht de 75-jarige Antoine Van Wettere uit Merelbeke. “Hoe ik hier geraakt ben? Met de fiets natuurlijk”, zegt de man terwijl hij vrolijk het blad ondertekent.  Antoine zal zo’n 115 kilometers op de teller hebben als hij zijn fiets terug in zijn Merelbeekse garage parkeert. “Mijn vrouw verklaart me zot, maar ik fiets gewoon graag. Ik heb er dit weekend al meer dan 100 kilometer opzitten. Fietsen is mijn leven. Storm Dennis? ’t Is flandrienweer vandaag!” 

Schrik hebben we niet gehad. Alle bomen die gingen vallen, zijn vorige week al uitgewaaid

Ruben Puts

“We steken wat lood in hun zakken”, lacht Hilde Burggraeve. “Zo zijn we zeker dat ze niet wegwaaien.” Ook Franky Rooms (58) uit Moerbeke haalde de fiets van stal. “Ik doe 14.000 kilometer per jaar en ben nog nooit van mijn fiets gewaaid. (lacht) Ik heb wel bewust voor de mountainbike gekozen. Die is wat zwaarder dan mijn koersfiets. Je moet toch een beetje voorzorgen nemen. Schrik van de wind heb ik niet. Al rijd ik vandaag liever niet door een bos. Vandaar dat zo’n wegrit ideaal is.”

Franky Rooms (58) uit Moerbeke haalde de fiets van stal: “Ik doe 14.000 kilometer per jaar en ben nog nooit van mijn fiets gewaaid”.
Kristof Vereecke Franky Rooms (58) uit Moerbeke haalde de fiets van stal: “Ik doe 14.000 kilometer per jaar en ben nog nooit van mijn fiets gewaaid”.

58 per uur

Opvallend is de gemiddelde leeftijd van de deelnemers: 55-plus. Dat is evenwel buiten Annelotte Macharis (22) en Ruben Puts (28) gerekend. “t Was lekker”, glimlachen de twee als ze terug arriveren op de Grote Markt. “Vooral bij meewind dan.” Rubens fietsgps liegt niet. Afstand: 49,2 kilometer. Tijd: 2 uur, 14 minuten en 58 seconden. Gemiddelde snelheid: 21,88 per uur. Topsnelheid: 58 per uur. “Je kon meewind eens stevig uithalen. Da’s een feit. Maar al met al viel het best mee. Enkel het stuk in de polders tussen Boekhoute en Assenede was het harken. Schrik hebben we niet gehad. Alle bomen die gingen vallen, zijn vorige week al uitgewaaid.”

Ruben en Annelotte haalden een topsnelheid van 58 kilometer per uur, met wind mee.
Kristof Vereecke Ruben en Annelotte haalden een topsnelheid van 58 kilometer per uur, met wind mee.