Wegdek pas ten vroegste in 2018 hersteld

WERKEN AAN ZELZATEBRUG: HOOGDRINGEND, MAAR AL DERDE JAAR OP RIJ UITGESTELD

De in 2015 met grote trom aangekondigde herstellingswerken aan de Zelzatebrug over het kanaal Gent-Terneuzen worden voor het derde jaar op rij uitgesteld. Problemen met de herstelprocedure en het aanstellen van een aannemer zorgen ervoor dat 'het slechtste wegdek van Vlaanderen' ten vroegste in 2018 een opknapbeurt krijgt.

Het wegdek van Zelzatebrug is meer dan dringend aan vernieuwing toe. Je dendert er al jaren van de ene naar de andere kant van de gemeente. "Als we het gietasfalt dit jaar niet vervangen, rijdt iedereen er binnen de kortste keren zijn banden op kapot", zei Björn Van deWalle van de Afdeling Maritieme Toegangen (AMT) begin 2016 tijdens de infovergadering op het gemeentehuis. Om enkele maanden later doodleuk de werken opnieuw met een jaar uit te stellen wegens onduidelijkheid over de toe te passen herstelprocedure. Uitstel is geen afstel dachten ze in Zelzate en de gemeente vroeg AMT de nodige oplapwerken uit te voeren om de brug de komende winter door te helpen. Groot was echter de verbazing toen burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) gisteren van AMT te horen kreeg dat de werken opnieuw met een jaar worden uitgesteld. "Mijn griepkoorts was wat gezakt, maar toen ik de brief van AMT las, steeg mijn temperatuur plots weer met 2 graden. Blijkbaar kan de aangestelde aannemer de werken niet uitvoeren. Dat krijg ik toch niet uitgelegd aan mijn bevolking. Hoe verklaar je dat hoogdringende werken drie jaar op rij uitgesteld worden?"

Bruggeman eist extra uitleg van de Afdeling Maritieme Toegangen. "Iedereen ziet dat het wegdek van de brug er schandalig slecht bij ligt en dan hebben we nog niet eens een strenge winter gehad. De brug ligt vol putten en scheuren. Van zodra het een beetje vriest, komt het wegdek los. Op sommige plaatsen zag je de bouten deze zomer gewoon liggen", zegt Bruggeman.

Uithangbord

Zoiets kan je toch niet maken als je weet dat daar dagelijks honderden scholieren over moeten? Om maar te zwijgen over de indruk. Zelzatebrug is een uithangbord van onze gemeente, maar ook van Vlaanderen. Blijkbaar is dat allemaal niet belangrijk. Ik zal er hoe dan ook alles aan doen om AMT op hun plichten te wijzen. Ze zullen regelmatig een telefoontje van mij mogen verwachten om de brug waar nodig op te lappen", zegt Bruggeman.

Het wegdek van Zelzatebrug ligt er al jaren schandalig bij.
Kristof Vereecke Het wegdek van Zelzatebrug ligt er al jaren schandalig bij.
Een wegdek vol putten en scheuren.
Kristof Vereecke Een wegdek vol putten en scheuren.